Astăzi este ziua ta - Felicia Filip

20 Mar 2017 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Felicia Filip

Frumoasă ( ca mai toate interpretele de operă de la noi), înaltă, impunătoare, voce de excepţie a scenei româneşti şi internaţionale, soprana Felicia Filip a fost cea care a unit în premieră, o vreme, publicul iubitor de rock cu cel îndrăgostit de operă prin apariţia sa alături de Cristi Minculescu şi formaţia Iris. La un deceniu distanţă de la lansare, compoziţiile “De vei pleca” şi “Baby” sunt şi astăzi la fel de îndrăgite şi ascultate.

De fapt, această idee îi venise în minte cu mult timp înainte de a fi sunată pentru proiectul cu Iris, încă din vremea când, concertând pe aceeași scenă cu Montserrat Caballe, s-a gândit că ar fi minunat dacă și în România ar fi posibilă o colaborare a la Montserrat Caballe-Freddie Mercury. Și gândul s-a transformat în realitate. Pe 13 decembrie 1996, urcă pe scena Sălii Polivalente, la concertul aniversar Iris, și cucerește iremediabil simpatia celor peste 6000 de fani ai trupei prezenți la eveniment.

Colaborează apoi la editarea albumului acestora „Athenaeum”, urmată, în 2007, de colaborarea pe care artiștii au avut-o în realizarea albumului „Iris 30 de ani: Cei ce vor fi”. Două dintre marile hituri au fost „De vei pleca” și „Baby”. Se pare că tinerii rockeri spectatori o bucură, o încarcă și-o motivează cu energia lor încât, în 2009, urcă din nou pe scenă, la sala de concerte „Mihail Jora” a Societății Române de Radiodifuziune, unde susține un spectacol intitulat „Balade din Carpați”.

Încântată că muzica sa are priză la tineri, atât de mult o prinde „joaca” de-a rockul, că, în 2013, artista a lansat albumul „Fata din vis”, în care a sintetizat, în maniera-i unică, succesele rockului românesc din toate timpurile interpretând zece piese a celor mai cunoscute zece trupe rock: Compact, Holograf, Iris, Direcția 5, Roșu și Negru, Cargo, Celelalte Cuvinte, Sfinx și Mircea Baniciu.

S-a născut la 20 martie 1959, în Slatina, județul Olt, și-a început studiile muzicale ca violonistă, ajungând să interpreteze Concertul pentru vioară de Max Bruch. A început Școala de Muzică din Slatina, apoi a mers la Liceul de Muzică din Pitești, la 18 ani și-a îndreptat atenția spre canto clasic, a dat la Conservator și-a picat prima oară, s-a întors și-a predat în Slatina doi ani vioara, a revenit la examenul de la Conservator și-a luat a doua. Avea 21 de ani și începea să i se creioneze cariera.

A debutat la Teatrul Liric din Brașov, în „Rigoletto” și „Traviata”, apoi anul următor, în 1986, la Opera Națională din București în „Povestirile lui Hoffmann”. Cariera internațională a început-o în anul 1991, într-o apariție la Basel, Elveția, în „Traviata”. Această operă, pe care a interpretat-o și la Toulouse, i-a adus renumele de „noua regină a Traviatei” în presa franceză a vremii. A cântat pe marile scene ale lumii, la Covent Garden, Wiener Straatsoper, Liceo di Barcelona, Hamburg, la Toulouse și la Moscova. Este singura soprană din lume care a câștigat toate premiile Mozart.

A colaborat în spectacole și concerte cu soliști de talie mondială ca Montserrat Caballe, Roberto Alagna, Francesco Farina, Juan Ponts. A fost decorată de președintele României cu titlul de „Cavaler al Meritului Cultural”. Este cetățean de onoare al orașului natal, Slatina, și cetățean de onoare al orașului Pitești. A primit titlul de „Persoană emerită” decernat de președintele Republicii Moldova. Dincolo însă de taote premiile și distncțiile primite, Felicia Filip rămâne aceeași mare artistă frumoasă, sensibilă, distinsă, stilată, cu „un bulgăre de aur în gât”. Și e a noastră, a românilor!

Astăzi împlinește 58 de ani, o vârstă minunată, o maturitate care-i înnobilează chipul. Să-i urăm, așadar, tot binele din lume, clipe frumoase alături de cei dragi, bucurii și multă sănătate. La mulți ani, Felicia Filip!

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră