S-a născut la 6 iulie 1951, în București, și-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”, cu Cecilia Manta (pian) și Constantin A. Ionescu (teorie-solfegiu). După liceu, urmează studii universitare la Conservator, Secția Compoziție (1970-1974), absolvind apoi un Master și cursuri de specializare la Academia de Muzică București (1974-1975) și la Academia „Santa-Cecilia” din Roma (1982). Din 1990 este doctor în muzicologie și estetică muzicală, tot de atunci fiind profesor de compoziție și forme muzicale în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, în prezent fiind și conducător de doctorat în compoziție și muzicologie.
Abilitățile sale de bun manager sunt puse în evidență în aceeași perioadă, când a fost ales vicepreședinte (1990-1992), apoi în cea de președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, începând din anul 1992. De fapt, exceptând perioadele 2005-2006 și 2006-2010, când președinția UCMR a fost deținută de Octavian Lazăr Cosma, Adrian Iorgulescu a fost și este președintele „de facto” al instituției.
Ca politician, a început prin a fi unul dintre membri fondatori ai Partidului Alternativa României, formațiune politică înființată cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare din 1996, fiind ales ca deputat pe listele CDR în legislatura 1996-2000. Partidul Alternativa României își schimbă denumirea în Uniunea Forțelor de Dreapta, Iorgulescu îndeplinind funcțiile de copreședinte și președinte. În aprilie 2003, UFD fuzionează prin absorbție cu PNL, Adrian Iorgulescu devenind, în 2005, membru în Consiliul Național de Conducere al Alianței „Dreptate și Adevăr”. Însă cea mai onorantă și înaltă funcție politică a fost numirea sa drept ministru al Culturii și Cultelor în Guvernul Tăriceanu, în perioada august 2005-decembrie 2008.
Prins în acest carusel al răspunderilor sociale, mereu atent la rezolvarea problemelor cetății, aproape că și hobby-urile le-a transformat în profesie, așa cum spunea mai demult: „Am avut un hobby pentru estetică și am aprofundat studiul esteticii, am scris apoi trei cărți de estetică, am aprofundat studiul politologiei și, ca om politic, am scris o carte de politologie care de cheamă Dreapta – principii și perspective. Am scris și cărți de poezie. Iată niște domenii care ar fi putut să fie hobby-uri, dar nu sunt, pentru că eu nu pot să iau lucrurile în ușor”.
Mâine, distinsul compozitor și om politic împlinește 65 de ani. Să-i urăm, într-o „simfonie„ de tonuri și tonalități, în toate gamele, așa cum ne pricepem (muzical vorbind), multă sănătate, bucurii, clipe frumoase și împliniri în funcțiile de răspundere prezente și viitoare. La mulți ani, Adrian Iorgulescu!