Născut la Ploieşti, Daniel Iancu a absolvit cursurile Facultăţii de Utilaj Petrolier din cadrul Intitutului de Petrol şi Gaze. E stabilit împreună cu familia în Ovidiu, lângă Constanţa, unde lucrează ca inginer de foraj sau dirijor de sonde, cum şi-a caracterizat Daniel job-ul. Când se întoarce de pe platformă, în timpul liber Daniel Iancu devine cantautor de muzică folk.
Deşi şi-a inceput activitatea artistică cu mult inainte de 1989, a captat atenţia publicului în 2004, cand a caştigat trofeul Festivalului Om Bun şi un an mai târziu când a apărut “Vine valul, îmi ia calul”. Cântecul a fost pe val si la propriu, si la figurat. Le-a placut oamenilor, insa s-a nimerit sa fie la moda tocmai in momentul in care Romania trecea prin grele incercari din cauza inundatiilor. Iată ce spune Daniel: “Piesa am scris-o pe la sfarsitul verii lui 2004. Ideea mi-a venit de la ştirile Pro TV, unde a fost prezentat un material despre o viitura din muntii Vrancei, fara victime omenesti.
Insa nu am compus-o atunci, ci dupa o alta stire prezentata de Pro TV. Este vorba despre o ploaie de vreo 24 de ore, care a adus foarte multa apa in Constanta si in imprejurimi. Canalizarile nu au mai facut fata si au fost subsoluri inundate si chiar cateva case afectate. Fara victime. Reporterul a prezentat stirea cam asa: «Constanta este sub ape, iar locuitorii nu mai au ce manca si nici macar apa de baut. Ei mananca paine uscata si asta daca le-a mai ramas cate ceva».
Eu eram in acel moment in oras. Furtuna a fost, intr-adevar, neobisnuit de puternica, dar nici pe departe la nivel de supercatastrofa, asa cum a prezentat-o reporterul bagat in cea mai mare balta, incercand astfel sa creeze impresia ca asa este in toata Constanta. Atunci mi-am adus aminte de amaratii din Vrancea si am scris versurile de la «Vine valu’, imi ia calu’». In piesa eu incerc sa sugerez un refren de demult, asa cum o spun si versurile, pentru ca asta face personajul meu: bea de suparare la MAT si asculta refrene de demult”.
Până acum, Daniel a înregistrat zeci de cântece, strânse în trei albume Buletin de ştiri-2005, Patria-spitalul de nebuni- 2007, Mii de smaralde-2011. Un alt mare hit ce poartă semnătura Daniel Iancu este Patria(ce-nseamnă, mamă Patria?). Întrebat dar pentru el ce înseamnă, artistul a spus “Păi, înseamnă singurul motiv pentru care am ales ca, împreuna cu cei dragi mie, să rămânem să trăim şi să iubim, aici, şi nu în altă parte“, ne-a dezvăluit Daniel”.
Optimist din fire, Daniel Iancu crede că “Încrâncenarea şi răutatea şi-au găsit loc la tot pasul printre noi, dar cum Dumnezeu veghează, eu sper că vremurile tulburi pe care le trăim, se vor limpezi. Depinde de români să schimbe fărâma de speranţă care a mai rămas într-o viaţă mai bună”. Şi pentru că astăzi Daniel Iancu împlineşte 54 de ani îi urăm un sincer La Mulţi Ani !