Însă puțini se așteaptă ca cele mai mari neadevăruri să fie rostite despre unele dintre cele mai cunoscute atracții turistice din lume. Revista germană Focus a realizat un top al celor mai mari minciuni spuse de ghizi turiștilor în anul ce tocmai s-a încheiat.
Turnul din Pisa (NU) este cel mai inclinat din lume
Cartea Recordurilor consemnează turnul bisericii din localitatea germană Suurhusen ca fiind turnul cu cea mai mare inclinație naturală din lume (peste 5 grade). Tot în Cartea Recordurilor a intrat și turnul cu cea mai mare inclinație obținută în mod artificial: un zgârie-nori din Abu Dhabi se mândrește cu o inclinație de 18 grade.
Marea Moartă (NU) este cea mai sărată din lume
Cu o concentrație de sare de 28%, marea dintre Israel, Iordania și teritoriile palestiniene este de șapte ori mai sărată decât Marea Mediteraneană. Cea mai sărată din lume este însă Marea Assal din Djibouti (Africa), cu o concentrație de sare de 35%.
Bazilica San Pietro (NU) este cel mai mare dom din lume
Vaticanul se mândrește cu slujbe religioase la care participă peste 60.000 de oameni, un record de neegalat pe mapamond. Dar Bazilica San Pietro este detronată în suprafață și înălțime (cu 26 de metri mai înaltă) de Basilica Notre Dame de la Paix din capitala Coastei de Fildeș, Yamoussoukra.
Cascada Niagara (NU) este cea mai înaltă din lume
Recordul mondial este deținut de cascada Salto Angel din Venezuela cu o înălțime de cădere liberă a apei de 1000 de metri.
Nordkapp (NU) este cel mai nordic punct al Europei
200.000 de turiști ajung anual la Capul Nord (Nordkapp) din Norvegia tocmai din acest motiv, însă în realitate Knivskjellodden este cel mai nordic punct, el fiind cu 1380 de metri mai aproape de polul nord decât Nordkapp. Chiar și insulele Svalbard și Franz-Josef-Lands sunt mai aproape decât Nordkapp.
Capul Bunei Speranțe (NU) este cel mai sudic punct al Africii
Deși ghizii se laudă că aici este punctul de întâlnire dintre Oceanul Atlantic și cel Indian, în realitate acest punct este 250 de kilometri mai la sud, Capul Agul fiind cel mai sudic punct al Africii.
Deșertul Sahara (NU) este format doar din nisip
În realitate, doar 20% din deșert este nisip, restul fiind pietre, pietriș și grohotișuri. Aceste zone din deșert sunt numite Hammada și Serir.
În Alaska și Groenlanda (NU) este întotdeauna frig
Chiar dacă vorbim de regiunile cu cele mai mici temperaturi de pe mapamond, în cursul lunilor de vară, iunie-august, temperatura ajunge uneori la peste plus 20 de grade. Zăpada se topește inclusiv la 3000 de metri altitudine. Din cauza încălzirii globale, media de temperatură a crescut cu șase grade în ultimii 50 de ani.
Denumirea “Piața Roșie” (NU) provine de la comuniști
Cea mai cunoscută piață din Moscova este mereu asociată comunismului. Denumirea ei în rusă “Krasnaja Ploshchad” nu înseamnă doar piață roșie, ci și piață frumoasă.
Eschimoșii (NU) trăiesc în iglu
Este un enunț care a devenit general valabil pe mapamond și nu aparține doar ghizilor. Realitatea este că indigenii din Alaska nu au locuit niciodată în iglu. Acestea au fost amenajate ca refugiu în caz de furtună sau pentru a adăposti vânatul și pentru a se încălzi în timpul partidelor de vânătoare. Eschimoșii trăiesc în colibe din pietre, lemne, iarbă, care sunt acoperite cu piele. Chiar și astăzi copiii eschimoșilor învață la școală să construiască refugii din gheață și zăpadă, numite iglu.
Citește și: Cele mai tari zece hoteluri din lume în 2015 (GALERIE FOTO)