Fabuloasa Românie. Legendele Odobeştiului - pe urmele vinului lui Ştefan cel Mare

28 Aug 2019 | scris de Dănuț Deleanu
Fabuloasa Românie. Legendele Odobeştiului - pe urmele vinului lui Ştefan cel Mare

Însemnat centru viticol, cu vinuri din care însuși măritul Ștefan cel Mare era servit la ospețe, Odobeștiul moțăie liniștit la sfârșit de vară, așteptând să se coacă strugurii și să se umple viile de forfota și larma culegătorilor.

Momentan, spânzurate pe araci, viile mai că se rup sub greutatea ciorchinilor uriași. Cât te uiți în jur totul e verde-verde sub semnul înalt al cerului. Căci, acolo unde se termină viile, încep pădurile. Întinse pe mii de hectare, acestea par a înghiți definitiv pământul unind zările prin linia unei singure culori. 

O legendă afirmă că numele așezării Odobești ar veni de la un anume Odoban – cioban din Vrancea, care s-a așezat aici cu secole în urmă. O altă legendă vorbește de satul lui Odoba. În sfârșit, o a treia legendă arată că aici, la răscruce de drumuri, când au ajuns turcii, se aflau cinci case. Ori, cum pe turcește odo înseamnă casă, iar baș - cinci, așezarea a rămas cu denumirea Odobaș - Odobești.

Fapt este că vinurile de Odobești se beau la ospățurile lui Ștefan cel Mare și că, la 1600, localitatea era cunoscută ca podgorie însemnată. Iorga spune că pe vremea lui Petru Rareș și mai ales a lui Vasile Lupu negustorii duceau vinuri de aici în Polonia și Rusia, de unde aduceau blănuri.

În 1716, Dimitrie Cantemir consemnează Odobeștiul, după Cotnari și Huși, ca fiind al treilea centru viticol. Istoriograful Fotino scria la 1818 că cea mai întinsă podgorie din Moldova aceasta era.

De la Odobești, o excursie plăcută se poate face până la Cetățuia, aproape de marginea orașului. Este fosta cetate Cetățuia, unde Ștefan cel Mare l-a învins, în anul 1482, pe Radu cel Frumos, după care a întărit-o, rămânând cetate de hotar a Moldovei și numind pârcălabi. O altă excursie de poate face la Mânăstirea Mera (20 km), ctitoria Cantemireștilor.

Ieșind din oraș și trecând Milcovul, urmând valea râului prin satele Căpătanu, Arva și Valea Rea, se ajunge în satul Mera, unde se afă mânăstirea. Inițial aceasta a fost înălțată din lemn. La 1686, Constantin Cantemir a ridicat-o din cărămidă și piatră. La 1705, Antioh Cantemir Vodă a zidit-o din piatră și a ridicat ziduri de jur împrejur, mutând aici osemintele tatălui său de la biserica Sf. Nicolae din Iași.

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră