Filmul "Pe aripile vântului", considerat rasist, a fost retras de pe platforma HBO Max. BBC şi Netflix au renunţat la difuzarea comediei "Little Britain"

10 Iun 2020 | scris de A.V.
Filmul "Pe aripile vântului", considerat rasist, a fost retras de pe platforma HBO Max. BBC şi Netflix au renunţat la difuzarea comediei "Little Britain"

Filmul "Pe aripile vântului", caracterizat de unii istorici revizionist, a fost retras de pe platforma HBO Max, în plină mişcare de protest contra rasismului şi a violenţelor Poliţiei care vizează persoanele de culoare în Statele Unite. De asemenea, comedia "Little Britain" a fost retrasă de pe BBC iPlayer, Netflix şi BritBox.

Lungmetrajul de patru ore, regizat de Victor Fleming şi lansat în 1939, este considerat de numeroşi profesori universitari drept cel mai ambiţios şi eficient instrument de revizionism sudist, relatează News.ro

El prezintă în special o versiune romantică a Sudului şi o viziune foarte edulcorată a sclaviei, cu servitori ca fiind mulţumiţi de statutul lor şi trataţi drept angajaţi obişnuiţi. 

Această reinterpretare a unei perioade sumbre din istoria americană este opera unei mişcări foarte organizate în fostele state confederale, care şi-au propus să prezinte Sudul de dinaintea Războiului Civil American într-o lumină mai bună.      

Ideologia "cauzei pierdute" susţinea că statele din Sud s-au luptat pentru independenţa lor politică, ameninţată de Nord, şi nu pentru menţinerea sclaviei, ceea ce este un neadevăr istoric. 

"Pe aripile vântului" rămâne în fruntea clasamentului filmelor cu cele mai mari încasări - 3,44 miliarde de dolari. 

"Lungmetrajul este produsul epocii sale şi înfăţişează prejudecăţi rasiste care erau comune în societatea americană", a comentat, marţi, pentru AFP, un purtător de cuvânt al HBO Max pentru a explica retragerea lungmetrajului cu opt premii Oscar. 

Pentru HBO Max, a menţine acest film în catalogul său "fără explicaţie şi fără a denunţare această reprezentare ar fi iresponsabil". 

Platforma intenţionează să difuzeze filmul online, dar cu o contextualizare care să resitueze opera în epoca sa.  

Filmul va fi prezentat integral, căci, dacă ar proceda altfel, ar pretinde că "aceste prejudecăţi nu au existat niciodată", a mai spus purtătorul de cuvânt.                

Lansată la sfârşitul lui mai, platforma grupului WarnerMedia (filială a operatoruluid e cablu AT&T) este principalul concurent al Netflix, cu un catalog foarte bogat în seriale şi filme. 

Filmul este accesibil pe alte platforme, în special pe Amazon.                

De asemenea, comedia "Mica Britanie/ Little Britain" a fost retrasă de pe BBC iPlayer, Netflix şi BritBox ca urmare a criticilor la adresa unor personaje. 

Netflix a retras, vineri, serialul cu Matt Lucas şi David Walliams, împreună cu o altă comedie - "Come Fly With Me".

BBC şi Britbox au renunţat luni la "Mica Britanie". Ambele platforme au spus că "timpurile s-au schimbat" de la prima difuzare. Ambele filme includ scene în care actorii înfăţişează personaje din medii etnice diferite.   

Și Disney + și-a informat abonații că anumite filme mai vechi produse de ei, printre care cel de animație Dumbo, din 1941, pot să conțină ”reprezentări culturale depășite”.

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Film

Ultima oră