Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătății copilului se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii până la 18 iunie.
Conform acestor norme, pentru a beneficia de ziua lucrătoare liberă, părintele sau reprezentantul legal al copilului trebuie să depună o cerere la angajator cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic. Cererea trebuie însoţită de o declarație pe propria răspundere din care să rezulte faptul că în anul respectiv celălalt părinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucrătoare liberă și nici nu o va solicita, precum și o copie a documentului din care să rezulte calitatea de reprezentant legal al copilului.După efectuarea controlului medical, părintele sau reprezentantul legal al copilului are obligaţia de a prezenta medicului de familie al copilului documentele ce conţin rezultatul controlului medical. Pe baza documentelor prezentate de părinte sau, după caz, persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului la domiciliul său, medicul de familie al copilului eliberează o adeverinţă, din care rezultă efectuarea controlului medical. Dacă ziua liberă a fost acordată în cursul anului şcolar, iar copilul frecventează o formă de învăţământ preuniversitar, medicul de familie va elibera şi o scutire medicală pentru copil. Ziua lucrătoare liberă acordată se justifică prin depunerea la angajator a adeverinței privind efectuarea controlului medical, eliberată de către medicul de familie fără perceperea de taxe, în termen de 5 zile lucrătoare de la data eliberării acesteia.
Zile libere, în funcţie de numărul de copii
Legea nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătății copilului a fost publicată în Monitorul Oficial la 3 iulie 2014. Deşi în termen de 30 de zile de la această dată, Ministerul Muncii şi cel Sănătăţii trebuia să elaboreze normele e aplicare, acest lucru se întâmplă abia acum.
Conform Legii 91/2014 se acordă de către angajatorii publici și privați o zi lucrătoare liberă pe an, părinților sau reprezentanților legali ai copiilor, pentru îngrijirea sănătății copiilor. Sunt luați în considerare copiii minori, cu vârste cuprinse între 0 – 18 ani, aflați în îngrijirea și întreținerea părinților sau a reprezentanților legali. Persoanele prevăzute de actul normativ vor beneficia de una sau două zile lucrătoare libere pe an, în funcție de numărul de copii, fără obligația angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente. Prin acordarea acestei zile lucrătoare libere, se asigură posibilitatea părinților sau reprezentanților legali 2 ai copiilor, de a verifica anual starea de sănătate a copiilor minori. Angajatorii sunt obligați să acorde ziua lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătății copiilor la solicitarea părinților sau reprezentanților legali ai copiilor. Dacă niciunul dintre părinți, respectiv dintre reprezentanții legali ai copilului nu va solicita ziua lucrătoare liberă, aceasta nu se va reporta în anul calendaristic viitor. Pentru familiile sau persoanele cu 2 copii se acordă tot o zi lucrătoare liberă pe an, ca și în cazul unui singur copil. Pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai mulți copii se acordă două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul.