”ZIG - ZAG Printre Gândurile Mele”. Cea mai recentă carte a lui Ion Cristoiu este un amestec unic de jurnal, proză și eseu

25 Mai 2024
”ZIG - ZAG Printre Gândurile Mele”. Cea mai recentă carte a lui Ion Cristoiu este un amestec unic de jurnal, proză și eseu

“Reuşesc să rezist tentației de a mă uita la televizor în neştire, fără a căuta ceva anume, doar aşa, să fac altceva decât să citesc. Aşezat în scaunul incomod care a luat locul fotoliului, iau la mână caietul negru, pentru a-l da la bătut.

Pe măsură ce înaintez în lectura accelerată, redusă la privirea aruncată pe pagină, descopăr c-am renunţat cu vremea la formula amestecului de jurnal și eseu pusă sub genericul Lumea prin care trec. Nu ştiu cum am găsit-o, dar acum, la recapitulare, îmi dau seama că era fericită.

Pentru prima oară cineva (eu, adică) face din scris și citit domenii ale consemnării zilnice. Din motive care-mi scapă, am abandonat-o, întorcându-mă la formula clasică a eseului. Ar trebui să revin la amestecul unic de jurnal, proză și eseu. Și am revenit. Sub forma Zig-Zag printre gândurile mele”, spune Ion Cristoiu.

Cu un ”Zig-Zag” prin istorie, literatură și politică, cartea maestrului Ion Cristoiu aduce în prim-plan viața cotidiană confruntată cu idei perene, uneori filosofice, alteori satirice.

Ion Cristoiu abordează și subiecte delicate, cum ar fi nudul în perioada interbelică sau comparația între țăranii norvegieni și cei români.

Printre capitolele care se remarcă prin originalitate se numără și cele care discută despre „Internetul – fast-food-ul gândirii”, „Făt-Frumos e român de-al nostru”, sau despre modul în care istoria poate fi privită ca o telenovelă veritabilă.

Maestrul Ion Cristoiu nu evită nici teme mai serioase sau provocatoare, precum rolul lui Horia Sima ca posibil agent sub acoperire sau impactul dezastruos al unor operațiuni CIA clandestine.

Noua carte a lui Ion Cristoiu oferă o perspectivă profundă și surprinzătoare asupra evenimentelor și figurilor care au modelat cultura și istoria românească și internațională.

Cartea este disponibilă în librăriile Cărturești, Eminescu, Papirus, Librarul, Alexandria, și online pe https://www.edituradecarte.ro/produs/ion-cristoiu-zig-zag-printre-gandurile-mele/

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră