Zi fără taxă la Podul Prieteniei. Trecere liberă!

20 Iun 2018
Zi fără taxă la Podul Prieteniei. Trecere liberă!

Există o zi din an, respectiv 20 iunie, care este proclamată ziua Podului Giurgiu-Ruse. La 20 iunie NU se plătește taxa de trecere (pe pod) spre Bulgaria pentru nicio categorie de autovehicule, informează Radio România Actualităţi (RRA).

Taxa de pod percepută de partea română pornește de la 13 lei pentru autoturisme și ajunge la peste 160 de lei pentru camioane grele. Partea bulgară percepe o taxă care începe de la 2 euro/ 9 lei, reaminteşte RRA.

Podul Prieteniei Giurgiu -Ruse este un pod din oțel peste fluviul Dunărea, care leagă malul nordic bulgăresc de malul sudic românesc, și respectiv orașele Ruse și Giurgiu.

Deschis la 20 iunie 1954, și proiectat de V. Andreev, podul are 2,8 kilometri lungime, și este unul dintre cele două poduri peste Dunăre, alături de Calafat-Vidin, în sectorul de graniță dintre România și Bulgaria, restul traficului fiind preluat de bacuri.

Are atât o punte rutieră cu două benzi, cât și una pentru traficul feroviar, precum și trotuare pentru pietoni. Secțiunea centrală de 85 m lungime poate fi ridicată pentru a permite trecerea navelor mai mari. Podul Prieteniei a fost în reparații capitale între 2015 și 2016.

Trecerea liberă a fost stabilită printr-un ordin în 2013.

Și podurile Fetești-Cernavodă respectiv Giurgeni-Vadu Oii au câte o zi/an  în care NU se plătește taxa, mai precizează sursa citată.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră