Deputații juriști au dat aviz pozitiv pentru începerea urmăririi penale a Elenei Udrea. Cererea privind reținerea fostului ministru nu a întrunit voturile necesare

23 Oct 2015
Deputații juriști au dat aviz pozitiv pentru începerea urmăririi penale a Elenei Udrea. Cererea privind reținerea fostului ministru nu a întrunit voturile necesare
UPDATE 13:40 - Cererea DNA privind reținerea Elenei Udrea nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată, a anunțat în urmcă cu puțin timp vicepreședintele comisiei Ciprian Nica.

"Au fost 22 de voturi valabil exprimate: 11 voturi "da", opt voturi "nu", două abțineri și unul a fost nul, prin urmare nu a fost întrunită majoritatea cerută din regulament pentru a fi încuviințată cererea. Comisia este în situația de a spune plenului numai rezultatul votului și plenul va decide. Comisia nu a votat împotrivă. Era nevoie de 12 voturi pentru ca cererea să fie aprobată", a precizat Nica.
.................................................

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat pozitiv cererea privind încuviinţarea urmăririi penale a Elenei Udrea. Au fost 19 voturi pentru, două împotrivă și o abținere. Urmează votul în cazul cererii privind reținerea și arestarea fostului ministru. În sală sunt prezenți 20 de deputați din totalul de 26, iar ședința se desfășoară cu ușile închise.

Elena Udrea a ajuns în această dimineață la Parlament pentru a-şi studia dosarul. Fostul ministru a declarat că urmează să spună „lucruri interesante” membrilor comisiei juridice.

Udrea a afirmat că tot ceea ce i se întâmplă este lipsit de sens.

„Există vreo țară normală la cap în care să arestezi un om de atâtea ori preventiv în câteva luni? Dacă în acest moment nu sunt un pericol social, sunt în control judiciar, devin un pericol social de săptămâna viitoare pentru niște fapte presupus a fi săvârșite prin 2009, 2010, 2011? E lipsit de sens ce se întâmplă”, a declarat Udrea.

Ea a spus că a revenit la Comisia juridică a Camerei Deputaților pentru că mai sunt dosare pe care nu a apucat să le citească și lucruri pe care vrea să le vadă, adăugând că sunt lucruri interesante pe care nu le poate spune.

Elena Udrea a precizat că va merge la ședința Comisiei juridice, unde urmează să fie audiată.

„Parlamentarii sunt în continuare extrem de speriați de ce li s-ar putea întâmpla, ca urmare mă aștept să stea din nou până la două noaptea, dacă este cazul, ca să voteze. Comanda din partea liderilor evident că asta va fi, pentru că, nu, domnul Dragnea tocmai are un dosar pe 11 și are această presiune uriașă. Trebuie să facă ce i se spune să facă. Pentru cine eram un pericol? Pentru cei care nu vor o clasă politică sau nu vor politicieni care să aibă curajul să spună lucruri. Mai auziți pe cineva că vorbește în țara asta? Presa tace. Uitați dosarul acesta este legat și de presă, de un ziar, dar o să vedeți că nu numai. Clasa politică redusă la tăcere, presa redusă la tăcere. Cine mai vorbește în România?”, a afirmat Udrea.

Ea a spus că dosarul are legătură cu PDL, nu cu fostul președinte Traian Băsescu.

„În general, nu știu de ce numai eu sunt chemată să dau explicații pe denunțurile tuturor celor care s-au decis să scape atunci când au fost prinși dând vina pe Elena Udrea. (…) Este o suspiciune legată de Elena Udrea, înțeleg, pot fi suspiciuni legate de Elena Udrea. Am fost ministru, am fost în conducerea partidului. Domnule, dar numai Udrea?”, a precizat deputatul.

Întrebată dacă mai sunt și alți politicieni implicați în dosar, ea a răspuns că sigur vor mai fi.

„Înțeleg că acum ciuta anticorupție este Elena Udrea. Trebuie să îi facem dosare și să o arestăm de câte ori vrem să dăm mesajul: uitați, ne luptăm cu corupția în România”, a mai spus Udrea.

DNA a cerut pe 20 octombrie arestarea Elenei Udrea. Este acuzată într-un nou dosar de mai multe infracţiuni, printre care luare de mită. Fostul ministru i-ar fi cerut 5 milioane de dolari lui Bogdan Buzăianu, cunoscut drept "cel mai mare băiat deştept din energie", ca să-l ajute să îşi păstreze contractul cu Hidroelectrica.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră