Vrei să pleci în vacanţă? Cum poți lua cei 6.300 de lei oferiți de stat

10 Iun 2015
Vrei să pleci în vacanţă? Cum poți lua cei 6.300 de lei oferiți de stat
Camera Deputaţilor a aprobat săptămâna trecută proiectul de lege care introduce noi modificări şi completări asupra OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă. Acestea sunt în limita a 6 salarii minime pe economie, respectiv 6.300 de lei. Salariaţii pot primi vouchere de vacanţă o singură dată pe an.

Voucherele de vacanţă reprezită bonuri de valoare, emise de unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice şi acordate persoanelor angajate prin încheierea unui contract individual de muncă. Acestea pot fi folosite doar în România şi doar în unităţile acreditate.

Proiectul de act normativ va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, cel mai probabil în luna iulie.

Cine le primeşte?

În cazul angajaţilor din sistemul public, se vor acorda doar vouchere, nu şi bani sau prime, în urma unui amendament adoptat de deputaţi.

În cazul angajaţilor din sistemul privat, rămâne la latitudinea angajatorului dacă acordă prime sau vouchere de vacanţă, cu ocazia plecării salariatului în concediul de odihnă.

Aceste tichete sunt deductibile şi scutite de la plata contributiilor şi taxelor salariale.

Această măsură nu va fi aplicată decât de firmele profitabile sau cu suficiente resurse financiare, care vor dori să îşi stimuleze angajaţii, dar abia de anul următor, nefiind prevăzute sumele necesare în bugetele pe 2015. Tichete sunt integral suportate de către angajator:

- pentru sectorul bugetar: în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale

- pentru sectorul privat: în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat.

Sumele corespunzătoare voucherelor acordate de către angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră