Ziua Judecăţii care a împărţit Văleniul în două: „las că şi ei i-a plăcut“ versus „castrarea vă aşteaptă huliganilor “

15 Aug 2015
 Ziua Judecăţii care a împărţit Văleniul în două: „las că şi ei i-a plăcut“ versus „castrarea vă aşteaptă huliganilor “
14 august. Ora 10.00. O şedinţă de judecată suspendată de trei ori, presă cât cuprinde, mult tupeu, discuţii aprinse, controverse şi incidente. Un proces extrem de aşteptat care a împărţit „gura satului“ din Văleni în două tabere. Unii, suţinători vehemenţi ai celor şapte care au speriat Văleniul sunt convinşi, pănă-n cuget şi-n simţiri, că fetei i-a plăcut şi gata.Că „umbla oricum cu mulţi din sat, chiar şi cu bărbaţi însuraţi, că nu a violat-o nimeni“. Pe principul o fi zis şi fata ceva, le-o fi dat vreo palmă...

Cealaltă tabără îi condamnă din start pe cei şapte violatori. „Chiar dacă ar fi făcut şi fata ceva, chiar aşa s-o violeze toţi şapte?“ sau „Castrarea vă aşteaptă huliganilor“ şi „Închisoarea pe viaţă să vă săturaţi de violat!“. Cam aşa s-au desfăşurat ostilităţile ieri, în faţa Judecătoriei Vaslui, la un nou termen în cazul procesului de viol din comuna Văleni, Vaslui. În timp ce procesul s-a desfăşurat cu uşile închise, în sală având acces doar cei şapte tineri acuzaţi de viol, victima acestora şi avocaţii celor două părţi, afară spiritele se încingeau mai mult cu fiecare oră. 

Cum tensiunea mocnea în aer, a izbucnit repede un conflict între participanţi şi doar intervenţia jandarmilor a făcut să nu se ajungă la o bătaie generală. Multimea furioasă s-a năpustit asupra suspecţilor, cei şapte violatori fiind întâmpinaţi de huiduielile a sute de oameni revoltaţi de fapta lor, dar şi de decizia magistraţilor care au permis ca ei să fie judecaţi în stare de libertate. La un moment dat, cinci dintre susţinătorii celor şapte tineri acuzaţi de viol au fost amendaţi  pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice.

Informaţiile „pe surse“ prezentate de presă îi ţineau la curent pe cei care voiau să ştie - simpatizanţi ai celor două tabere sau simplii cititori/telespectatori- dacă va fi sau nu pecetluită soarta violatorilor. Se va amâna procesul? Se va da vreo sentinţă? Îi vor arestata pe cei şapte? Între timp, în faţa judecătoriei, cei prezenţi scandau de zor, huiduindu-i sau sustinându-i pe agresori. În sala de judecată, orele treceau, iar audierile maraton continuau. 

18.15. După mai bine de opt ore, timp în care şedinţa de judecată a fost suspendată de trei ori, aveam să aflăm că sentinţa, care nu va fi definitivă, va fi dată luni, la ora 14.00.  Pronunţarea sentinţei  pentru ziua de luni i-a nemulţumit pe părinţii violatorilor  care au devenit agresivi, sărind să-i bată pe jurnaliştii prezenţi la Judecătoria din Vaslui. Jandarmii au intervenit şi de această dată pentru a calma spiritele.

Cu siguranţă, violatorii din Vaslui îşi vor primi sentinţa! Nu ne apucăm să facem estimări, căci pentru asta există un complet de judecată. Și cu aceeași certitudine, dacă au greşit, magistraţii şi procurorii care i-au lăsat în libertate pe cei şapte vor da explicaţiile de rigoare şi vor suporta consecinţele deciziilor luate. Luni vom afla o sentinţă.  Va mai fi un puseu de critici, comentarii, controverse. Discuţii aprinse. Spiritele se vor calma însă, iar „gura satului“ din Văleni îşi va găsi un alt personaj. Sau un alt viol. Nu pot să nu mă întreb ce se va întâmpla după? Cum vom stopa însă agresivităţile, nesimţirile, mentalităţile primitive care au ieşit la iveavă, şi nu ar fi prima dată, odată cu violul de la Vaslui? 


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră