Viitorul sună bine: SUA aprobă spre consum carnea obținută în laborator

18 Noi 2022
Viitorul sună bine: SUA aprobă spre consum carnea obținută în laborator

Guvernul SUA a deschis calea pentru ca americanii să poată mânca carne cultivată în laborator, după ce autoritățile au considerat că un produs din carne derivat din celule animale este sigur pentru consumul uman, conform The Guardian.

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) va permite unei companii din California numită Upside Foods să preia celule vii de la pui și apoi să le crească într-un mediu de laborator controlat pentru a produce un produs din carne care nu implică sacrificarea efectivă a niciunui animal.

FDA a declarat că este pregătită să aprobe vânzarea altor cărni cultivate în laborator, declarând că este „angajată în discuții cu mai multe firme” pentru a face același lucru, inclusiv companii care doresc să cultive fructe de mare din celulele vieții marine.

„Lumea se confruntă cu o revoluție alimentară, iar administrația SUA pentru alimente și medicamente se angajează să susțină inovarea în aprovizionarea cu alimente”, a declarat Robert Califf, comisarul FDA.

Deoarece Singapore este în prezent singura țară în care produsele din carne cultivate în laborator sunt vândute în mod legal consumatorilor, aprobarea SUA ar putea deschide porțile către o nouă piață alimentară despre care susținătorii spun că este mai eficientă și mai ecologică decât creșterea animalelor tradițională.

„Vom vedea aceasta ca ziua în care sistemul alimentar a început cu adevărat să se schimbe”, a declarat pentru Washington Post Costa Yiannoulis, managing partner la Synthesis Capital, un fond de capital de risc pentru tehnologia alimentară. „SUA este prima piață semnificativă care a aprobat acest lucru – aceasta este seismică și inovatoare.”

Upside Foods, care anterior era cunoscut sub numele de Memphis Meats, recoltează celule din țesuturile animale și apoi crește carne comestibilă în bioreactoare. Compania a spus că carnea crescută este identică cu carnea crescută în mod convențional.

Mâncarea cultivată în laborator va distruge în curând agricultura și va salva planeta

Mai vor mai dura câteva luni până când carnea cultivată în laborator inundă supermarketurile americane – fiecare produs va trebui să fie aprobat de autoritățile de reglementare, iar Upside Foods trebuie să obțină în continuare acordul departamentului american al agriculturii pentru afacerea sa.

De asemenea, este incert cum vor răspunde consumatorii la perspectiva cărnii dintr-un laborator. Noua generație de înlocuitori de carne pe bază de plante, cum ar fi Impossible Burger, a fost lăudată de mulți, dar nu a revoluționat sectorul.

Dar industria cărnii de laborator este dornică să se poziționeze ca o alternativă prietenoasă cu mediul într-o epocă de îngrijorare crescândă cu privire la impactul asupra climei al producției de carne, precum și a problemelor legate de creșterea în fabrici și bunăstarea animalelor.

Există peste 150 de companii de carne cultivată în întreaga lume, susținute de investiții de câteva miliarde de dolari, potrivit Institutului Good Food.

Facerea alimentelor mai sustenabile este un obiectiv major al discuțiilor Cop27 privind climă, care se termină în scurt timp în Egipt. Producția globală de alimente este responsabilă pentru o treime din toate gazele de încălzire a planetei emise de activitatea umană, creșterea animalelor pentru carne fiind responsabilă pentru cea mai mare parte a acestei ponderi. Pășunile și terenurile cultivate ocupă aproximativ 50% din terenul locuibil al planetei și utilizează aproximativ 70% din sursele de apă dulce.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră