Document DNA. Ce spun procurorii că a făcut Victor Ponta

05 Iun 2015
Document DNA. Ce spun procurorii că a făcut Victor Ponta
Procesul verbal prin care Victor Ponta a luat la cunoștință de acuzațiile DNA cuprinde, pe lângă infracțiunile DNA, detalii despre contractele dintre avocatul Victor Ponta și firma de avocatură a lui Dan Șova. Procurorii explică faptul că prin plata lunară, de 3.000 de euro, făcută de firma lui Șova pentru avocatul Ponta, în baza unor activități care nu au fost efectuate niciodată, înseamnă, de fapt, o retribuire pentru "facilități sau servicii care urmau să fie efectuate". Așa se explică de ce anchetatorii spun că premierul Ponta l-a numit de trei ori ministru pe Dan Șova, la 5 ani distanță de aceste contracte fictive.

Controlul ANAF din 2011 de la firma de avocatură a scos la iveală că acele contracte încheiate între Șova și Ponta erau fictive, pentru că nu existau alte acte doveditoare. Întrebat atunci de inspectori de existența unor astfel de dovezi, Ponta nu le-a prezentat, ba, mai mult, împreună cu Dan Șova, ”s-a înțeles” ca acesta din urmă să întocmească rapoarte de activitate juridică, corespunzătoare celor 16 convenții din 2007.

CITAT: ”Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Șova și Asociații”, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte.”

Martorii audiați de la cabinetul lui Dan Șova au confirmat că avocatul Victor Ponta nu a lucrat pentru acele procese pentru care s-au făcut înscrisurile.

Procurorii mai explică și cum și-a luat Victor Ponta cele două apartamente în complexul rezidențial de lux cu banii de la firma lui Șova. Astfel, sumele obținute lunar în anii 2007-2008 au fost folosite, în parte, pentru cumpărarea celor două apartamente, pe cabinetul de avocatură. După ce a devenit premier și a lichidat bunurile cabinetului, Ponta a trecut cele două case pe numele lui. Aici susțin anchetatorii că s-a săvârșit infracțiunea de spălare de bani.

DNA a cerut aviz Camerei Deputaților, pentru începerea urmăririi penale pe numele premierului Victor Ponta, pentru conflict de interese.

Ponta venit vineri, citat la DNA și a aflat că este suspect în dosarul lui Dan Șova, pentru fals în înscrisuri și spălare de bani în legătură cu contractele sale ca avocat, în 2007, cu firma de avocatură a lui Dan Șova.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră