Victor Ponta şi-a reafirmat dorinţa de a folosi toate căile legale pentru a dovedi că împotriva sa nu există nicio dovadă şi face un scurt istoric propriu al întâmplărilor care au dus la decizia DNA de a-l urmări penal şi de a-l pune sub acuzare pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni) în dosarul lui Dan Șova. Acuzațiile sunt din perioada în care Ponta era avocat.
Textul scrisorii, tradus în limba română:
"Informaţii privind acuzaţiile la adresa primului ministru Victor Ponta"
Vineri, 5 iunie 2015, Victor Ponta, primul ministru al Românei, a fost anunţat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) că a devenit suspect în dosarul care îl priveşte pe Dan Şova, parlamentar şi fost ministru. Întâmplător sau nu, anunţul public a fost făcut în ziua în care opoziţia, reprezentată de PNL, va depune în Parlament o moţiune de cenzură menită să dea jos guvernul condus de Victor Ponta şi la doar câteva zile după ce preşedintele Iohannis a anunţat că este "tot mai greu" să colaboreze cu actuala majoritate.
Săptămâna trecută, pe 1 iunie, au fost adoptate două măsuri importante din punct de vedere social şi economic: Guvernul a dublat alocaţiile copiilor şi a redus TVA la alimente de la 24% la 9%, ambele decizii fiind extrem de populare, cu un puternic impact social. Primul ministru Ponta înregisrează un nivel ridicat de susţinere şi opoziţia nu reuşeşte să strângă suficient suport pentru moţiunea parlamentară.
Victor Ponta a prezentat dovezi ale neimplicării sale în cazul în care este citat, inclusiv acte oficiale de la instituţii ale statului, care confirmau că nu are nicio conexiune cu dosarul împotriva lui Dan Şova.
Toate acuzaţiile făcute de procurori în cazul Şova au fost şi în trecut scoase în faţă de adversarii politici ai actualei majorităţi, în primul şi în primul rând de fostul preşedinte Traian Băsescu şi demontate meticulos de Victor Ponta prin dovezi clare şi documente. Pe scurt, Dan Şova e acuzat de nereguli în privinţa unui contract datând de acum 8 ani cu Turceni & Rovinari, în timp ce Victor Ponta nu a avut niciun contract cu respectiva companie, fapt dovedit de documentele complexului energetic şi ale Baroului Bucureşti.
În trecut, atât DNA cât şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI) au confirmat public că Victor Ponta nu are nicio implicare în acest caz.
Anunţul a fost făcut la doar câteva zile după ce Victor Ponta a semnalat public nevoia ca sistemul de justiţie să îşi înfrâneze abuzurile şi a cerut pentru un tratament egal în toate cazurile investigate.
De asemenea, în timp ce Victor Ponta s-a aflat la şefia Guvernului, au existat creşteri semnificative ale fondurilor date instituţiilor de justiţie, ca şi ale independenţei acestora. De alfel, numărul investigaţiilor şi cel al cazurilor finalizate a crescut.
Primul ministru Victor Ponta va urma fiecare metodă legală pentru a dovedi că nu există nicio dovadă care să îl incrimineze în acest caz.
Preşedintele Iohannis a cerut astăzi demisia premierului. Victor Ponta a explicat că, în ciuda respectului pe care îl are pentru opinia preşedintelui, a fost numit de către Parlament şi de aceea Parlamentul este singura instituţie care îl poate demite. Şi-a reafirmat, de asemenea, respectul pentru Constituţie şi principiile acesteia, numindu-le "esenţiale pentru societate".