Dorin Cioabă a fost schimbat din funcţia de preşedinte al organizaţiei International Roma Union (IRU), după ce a fost implicat în scandalurile legate de taxele impuse romilor supravieţuitori ai Holocaustului, care solicitau pensii de la statul german.
Citiţi şi: Filiera Regelui. Morţii şi suferinţa romilor supravieţuitori din lagărele din Transnistria, transformate în afacere de Dorin Cioabă
Locul lui Dorin Cioabă a fost luat de Normunds Rudevics, din Letonia, iar pe funcţia de secretar general a fost ales Gruia Bumbu, din România.
Scandalul pensiilor
Publicaţia mariustuca.ro a scris în exclusivitate despre afacerile controversate coordonate de Dorin Cioabă.
Totul a început în momentul în care Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti a anunţat la începutul lunii februarie că pot beneficia de "pensiile de ghetou" romii deportaţi în Transnistria din ordinul mareşalului Ion Antonescu. Legea face referire doar la persoanele care au muncit în lagărele morţii. Dar, Dorin Cioabă a profitat de pe urma acestui anunţ. El le-a spus victimelor Holocaustului că se va ocupa de toate demersurile pentru ca oamenii să îşi primească drepturile băneşti.
Citiţi şi: Partea Leului! Regele romilor, Dorin Cioabă, taxează cu 30 % pensiile romilor deportaţi în Transnistria
Pentru acest serviciu gratuit, Dorin Cioabă i-a pus pe oameni să plătească o taxă de 200 de lei pentru consultanţă, plus 30% din valoarea pensiei pe care urma să o primească fiecare om.
La începutul lunii aprilie 2015, Cioabă a anunţat că a strâns deja peste 30.000 de dosare ale oamenilor care au suferit in Transnistria. Doar din taxa oficială acesta a încasat pe cabinetul său de mediator o sumă de şase milioane de lei, adică în jur de 1,5 milioane de euro. Bani pentru care ar trebui să plătească impozit. Pe lângă aceşti bani se pare că a mai încasat câteva milioane de euro din taxa nedeclarată. Dar de unde a scos regele Cioabă 30.000 de dosare, în condiţiile în care au supravieţuit doar 14.000 de romi genocidului din Transnistria?