Guvernul a aprobat, astăzi, printr-o Hotărâre, înțelegerea între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din cele două state.
Astfel, conform unui comunicat al Guvernului, în domeniul gazelor naturale, părțile au convenit prioritizarea lucrărilor pentru interconexiunea Iași — Ungheni, respectiv Gazoductul Ungheni — Iași, pe teritoriul Republicii Moldova și Gazoductul Onești — Iași, cu stațiile de comprimare aferente, pe teritoriul României. Termenul convenit pentru realizarea acestor obiective este sfârșitul anului 2016.
În sectorul energiei electrice, lucrările complementare prioritare conțin: interconexiunea Isaccea — Vulcănești, respectiv linia electrică Vulcănești — Chișinău și stația electrică Back-to-Back aferentă; proiectul RO — Ungheni — Strășeni și stația electrică Back-to-Back aferentă, dar și proiectul Suceava — Bălți. Termenele de realizare ale celor două interconexiuni sunt 2016 și, respectiv, sfârșitul anului 2018. Pe lângă acestea, părțile au stabilit ca obiective strategice de importanță națională atât proiectul gazoductului Ungheni — Chișinău, cât și interconexiunea electrică Isaccea — Vulcănești — Chișinău și stația Back-to-Back aferentă.
Înțelegerea între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din cele două statea fost semnată la Chișinău în 21 mai 2015.
În iulie anul trecut, fostul ministrul delegat pentru energie Răzvan Nicolescu declara că schimburile de gaz dintre Romania si Republica Moldova ar putea fi posibile incepand cu data de 15 august 2014, daca intre Vest Moldo Transgaz si Transgaz se va semna un acord de operare pentru conducta. "De asemenea, este nevoie ca entitati economice din Republica Moldova si din Romania sa incheie un acord comercial de furnizare a gazului natural", afirma Nicolescu.
Tot atunci, el a declarat incheiate lucrarile pentru gazoductul Iasi - Ungheni, pe teritoriul României. "Putem declara incheiate aceste lucrari pe partea romaneasca. Din ce am putut constata, se lucreaza intens si in Republica Moldova, fapt care ma determina sa fiu optimist si sa spun ca termenul de 15 august poate fi respectat, pentru finalizarea proiectului in intregime", spunea Razvan Nicolescu.
Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!