Şi-a propus să dea Baloteştiului o altă faţă şi să demonstreze - spune că, în mare, a şi reuşit - că promisiunile făcute sunt obligaţii curate şi că ele trebuie onorate în faţa alegătorului.
Cristian Pretorian - din 2012 edilul comunei Baloteşti, judeţul Ilfov- este interlocutorul nostru de astăzi la rubrica „Tu ştii ce mai face primarul tău?“. Acesta a povestit pentru site-ul mariustuca.ro ce a bifat din ceea ce a promis alegătorilor şi ce mai are de făcut pentru comună. În plus, Cristian Pretorian mărturiseşte că este hotărât să lupte şi pentru cel de-al doilea mandat de primar din 2016-2020 şi să continuie ceea ce le-a promis baloteştenilor.
De ce primarul baloteştenilor
Actualul edil susţine că s-a horărât să candideze pentru funcţia de primar, după ce, lucrând tot în primăria Baloteşti, înainte de a-şi începe mandatului de primar, a reuşit să identifice şi câteva dintre problemele cetăţenilor din comună. „Având în vedere, că într-o anumită perioadă, am lucrat în Primăria Baloteşti şi am avut o funcţie care a avut direct legătură cu întocmirea bugetelor locale, cu direcţia în care erau alocate fondurile primăriei, acest lucru m-a determinat, în anul 2009, să mă hotărăsc să candidez pentru funcţia de primar. În anul 2010 am întrerupt relaţiile cu primăria şi m-am pregătit pentru treaba asta. În perioada 2010-2012, având în vedere lucrurile pe care le-am acumulat şi identificând şi nevoile oamenilor din perioada în care am lucrat aici, ne-a fost simplu să întocmim un program al nostru pentru mandatul 2012-2016. Tot programul nostru pentru această perioadă a fost întocmit exact pe necesităţile oamenilor“, susţine edilul din Baloteşti.
Construirea de locuinţe pentru tineri
Locuinţe sociale pentru familiile defavorizate şi construirea de locuinţe pentru tinerii din Baloteşti sunt doar două dintre proiectele începute de primarul Pretorian, în curs de finalizare. „Locuinţe sociale pentru familiile defavorizate. Aici noi avem un proiect, licitaţia o să fie peste mai puţin de două săptămâni pentru două blocuri, adică patruzeci de apartamente. Atâta am putut să facem într-o primă fază, eu zic că problema a 40 de familii se va rezolva. Construirea de locuinţe pentru tineri. Şi aici avem un proiect, este în derulare, o parte din locuinţe sunt finalizate. Celelalte se vor finaliza, cred că până în luna noiembrie. În octombrie avem aprobat de Consiliul Local un punctaj- sunt nişte criterii de selecţie a dosarelor să stabilim priorităţile-cu o Comisie din rândul consilierilor locali care vor parcurge toate cererile şi vor face evaluarea fiecarui dosar“, susţine edilul din Baloteşti.
Despre reabilitarea termică a blocurilor, Cristian Pretorian susţine că a început cu reparaţia acoperişurilor şi că va continua curând şi cu anveloparea blocurilor. „La noi problema stă altfel. De ce? Blocurile au acoperiş care acoperiş era distrus. Oamenii stăteau cu lighiane, le curgea apa din instalaţia electrică pe la lustre, era posibil şi un incendiu. Am zis, hai să intervenim întâi cu reparaţia acoperişurilor. Şi în perioada asta 2013-2015 au fost reparate în jur de 12 blocuri“, mai susţine primarul.
Sistemul de canalizare modernizat şi servicii medicale moderne
În ceea ce priveşte sistemul de apă şi canalizare, acesta explică, cu mândrie, că în perioada 2012-2015, au fost modernizate. „Râdeam cu proiectantul nostru că ne-a venit o situaţie pentru Apele Române să le transmitem reţeaua existentă de canalizare. Şi am inventariat-o: până în anii 89- 4,5 km, în perioada 89- 2012 -2 km şi în perioada 2012-2015- 14 km. Aceste lucrări, o mare parte din bugetul local, o parte prin programele gestinonate de Ministerul Dezvoltarii, eu zic că am reuşit să le realizăm“. Primarul Pretorian punctează şi alte lucruri care s-au făcut în timpul mandatului său: parcuri, înfiinţarea serviciului de Poliţie Locală în 2013, dar şi servicii medicale moderne. „Pe strada pe I.C.Brătianu, într-o fostă clădire care de-a lungul timpului a avut diverse întrebuinţări, ce credeţi că am făcut? Am preluat-o pentru comuna Baloteşti, am reabilitat-o, am aprobat în Consiliul Local un caiet de sarcini şi va fi o licitaţie pentru înfiinţarea unei policlinici, cu 14 specialităţi, tot ce înseamnă urgenţe pentru comună, chiar şi recoltari pentru laborator“.
Cum stau baloteştenii la capitolul locuri de muncă
Îl întreb cum stă Baloteştiul la capitolul locuri de muncă şi dacă sunt investitori în comună. „O parte din locurile de muncă le-am creat noi. Interesul fiecarei localităţi este să apară nişte investitori care să ofere locuri de muncă. Şi au apărut:o firmă foarte mare la intrarea în Baloteşti, cu sute de locuri de muncă, din domeniul farmaceutic. În pădurea Baloteşti o zonă de agrement „Edenland“ şi acolo administratorul a încercat şi eu zic că a reuşit să aibă forţă de muncă din localitatea noastră şi e normal să facă aşa“.
Centrul de cultură în Baloteşti
Edilul Pretorian şi-a propus să înfiinţeze un centru de cultură pentru baloteşteni.„Ne-am gândit, mai ales, pentru perioada asta de vară. Vom înfiinţa un cinematograf cu intrare gratuită, poate vom da şi filme documentare, dar şi cu program pentru copii. Un centru de Cultură unde să funcţioneze o Asociaţie a Pensionarilor, dar şi una a tinerilor din localitate“, explică interlocutorul nostru. Povesteşte şi despre cele două microbuze şcolare folosite pentru transportul elevilor, explicând că primăria a înfiinţat şi un serviciu de transport local. „Oamenii din satul Dumbrăveni nu au avut niciodată mijloc de transport, indiferent că era soare, vânt, ploaie, oamenii ăia mergeau 2 km ori spre DN1, ori spre o altă stradă ca să poată ajunge la serviciu. Acum, unul din traseele înfiinţate, le trece prin poartă. E un transport subvenţionat, în sensul că elevii, copiii până la studenţi au gratuitate 100%, iar pensionarii cu venituri până în 800 de lei au gratuitate. Plus alte categorii în funcţie de veniturile lor“, mai explică interlocutorul nostru.
Cristian Pretorian mărturiseşte că este hotărât să lupte pentru încă un mandat în fruntea Primăriei din Baloteşti.„Noi, în continuare, cel puţin şi pentru următorul mandat 2016-2020, să ştiţi că ne vom lupta să-l obţinem de la oameni. De ce? Comuna noastră, cel puţin în perioada de după Revoluţie, a fost tratată cu dezinteres. Lucrurile pe care noi le-am făcut în aceşti ani, în care am avut bugetele întocmite de noi, administrate de noi 100% , denotă interes. Patru ani de zile primarul se dedică pentru comună. Am aproape 40 de ani, sunt ataşat de Baloteşti şi provin dintr-o familie care s-a dedicat omului: bunicul meu a fost preot în Balateşti, mama a fost farmacist în comună, iar tata fost medic de familie, tot aici“.