Stratul de zăpadă a ajuns la o grosime de 23 de centimetri în urma ninsorilor căzute în ultimele zile în zona de creastă a Masivului Făgăraș, iar troienele formate din cauza viscolului ating și înălțimi de un metru. Transfăgărășanul (DN 7C) a fost închis luni, la prânz, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, pentru ca drumarii să îndepărteze zăpada care este viscolită.
"Această situație impune parcurgerea traseelor turistice montane din județul Argeș cu precauție, folosind echipament de iarna complet: îmbrăcăminte și încălțări adecvate, bete de schi, colțari, pentru zonele unde s-a format gheață. Lanterna nu trebuie să lipsească din rucsac, mai ales că în aceasta perioadă ziua este mult mai scurtă, noaptea fiind în creștere. Cei care abordează traseele montane trebuie să aibă experiență de iarnă în parcurgerea traseelor montane sau să fie însoțiți de astfel de persoane experimentate", se arată într-un comunicat al Salvamont Argeș, citat de agerpres.ro.
Şoferii care intenționează să ajungă pe Transfăgărășan trebuie să aibă autoturismele echipate de iarnă, cu anvelope pentru zăpadă, lopată și antiderapant, deoarece suprafața carosabilului poate fi acoperită temporar de gheață.
Salvamontiștii precizează că astfel de ninsori timpurii și de scurtă durată sunt normale pentru această perioadă a anului. "Menționăm că nu sunt întrunite condițiile de avalanșă, stratul de zăpadă fiind insuficient. Noaptea care urmează va fi mult mai rece decât cele precedente, după care urmează o revenire la normal a temperaturilor, ceea ce va duce la diminuarea stratului de zăpadă", se mai arată în comunicat.
Totodată, Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu a anunţat căTransfăgărășanul (DN 7C) a fost închis luni, la prânz, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, pentru ca drumarii să îndepărteze zăpada care este viscolită.
Vizibilitatea în zonă este foarte scăzută din cauza ceții și viscolului. Transfăgărășanul este închis de la ora 13.00, timp de câteva ore, potrivit sursei citate.
Stratul de zăpadă măsoară 26 de centimetri la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, unde există risc moderat de producere de avalanșe, susțin meteorologii.