În perioada următoare se va testa un nou potențial tratament împotriva alcoolismului. Alcoolicii trebuie să primească terapie asistată cu ketamină pentru a vedea dacă îi ajută să nu consume alcool mai mult timp, anunță Sky News.
Mișcarea face parte dintr-un studiu de fază a treia de 2,4 milioane de lire sterline condus de Universitatea din Exeter, finanțat de Institutul Național pentru Cercetare în Sănătate și Îngrijire (NIHR) și va fi livrat în șapte locații NHS din Marea Britanie.
Urmează un studiu de fază a doua care a arătat că tratamentul a fost sigur și tolerabil pentru alcoolici.
Studiul a constatat că participanții care au primit ketamina combinată cu terapie au rămas complet treji, reprezentând 86% abstinență în perioada de urmărire de șase luni de la administrarea tratamentului.
Ketamina este un medicament eliberat pe bază de prescripție, utilizat pe scară largă ca anestezic și pentru ameliorarea durerii - și este, de asemenea, utilizat ca drog recreațional și este clasificat ca substanță interzisă de clasa B de Ministerul de Interne din UK.
Cercetătorii vor începe să recruteze 280 de alcoolici în vară pentru a participa la faza a treia a studiului.
Aceștia vor fi împărțiți aleatoriu în două grupe, jumătate dintre ei li se va administra ketamina la doza utilizată în primul studiu clinic cu terapie psihologică.
Restului li se va administra o doză foarte mică de ketamina și un pachet educațional de șapte sesiuni pentru a îndepărta efectele nocive ale alcoolului.
Studiul va analiza dacă tratamentul cu ketamina și terapie reduce consumul dăunător de alcool.
Profesorul conducător al studiului Celia Morgan, de la Universitatea din Exeter, a spus că, dacă studiul stabilește că terapia asistată cu ketamină funcționează, echipa speră să o vadă utilizată în mod oficial și în cadrul NHS.
Peste două milioane de adulți din Marea Britanie au probleme grave cu alcoolul, dar doar unul din cinci primește tratament, a spus ea.
Trei din patru persoane care renunță la alcool vor reveni la alcoolism după doar un an de abstinență.
„Se estimează că daunele legate de alcool costă NHS în jur de 3,5 miliarde de lire sterline în fiecare an, iar întreaga societate din Marea Britanie costă în jur de 40 de miliarde de lire sterline”, a spus profesorul Morgan.
„Problemele legate de alcool afectează nu numai individul, ci și familiile, prietenii și comunitățile, iar decesele asociate au crescut și mai mult de la pandemie. Avem nevoie urgent de noi tratamente”.
NIHR este finanțat de Departamentul de Sănătate și Asistență Socială. Finanțarea suplimentară va fi oferită de Awakn Life Sciences, o companie de biotehnologie care este specializată în cercetarea și dezvoltarea de terapii pentru tratarea dependenței.