Supraaglomerat, împutit și mult prea frig. Acestea sunt motivele invocate de doi traficanți de droguri din Germania în fața Curții Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg (CEDO). Cei doi au dat statul român în judecată pentru condițiile de încarcerare din penitenciarul Jilava.
Marți dimineața, judecătorii de la CEDO le-au dat dreptate celor doi și au obligat statul român la plata unei despăgubiri de 6.000 de euro pentru fiecare dintre ei.
Prinși cu Ecstasy asupra lor
Cei doi bărbați au fost prinși în flagrant în Romania, având 5.000 de pastile Ecstasy în mașina lor, pe care tocmai încercau să le vândă unor clienți români. Au fost condamnați la șapte ani de închisoare cu executare. Au ispășit patru ani din pedeapsă la Penitenciarul Jilava, după care au fost extrădați în Germania pentru restul de trei ani.
Vara cald și iarna frig
După eliberare, cei doi au decis că vor acționa statul român în judecată. Ei acuză faptul că la Jilava celulele penitenciarului erau supraaglomerate, murdare, vara era prea cald, iarna prea frig, iar CEDO a decis să verifice aceste informații și a ajuns la concluzia că sunt conforme cu rapoartele organizațiilor pentru drepturile omului din România. Țara noastră a încălcat convenția europeană pentru drepturile omului privind interzicerea acțiunilor de umilire.
Cei doi au încercat să dovedească și faptul că au fost retinuți și condamnați pe nedrept, prin invocarea unei presupuse înscenări. Ei acuză poliția română că ar fi provocat acțiunea de contrabandă și ar fi mituit doi martori.
Curtea Europeană confirmă faptul că presupușii cumpărători ai drogurilor din România au fost mandatați de poliția română, însă scoate în evidență faptul că cei doi traficanți au acționat la nivel profesionist, au ascuns drogurile și au verificat inclusiv autenticitatea banilor. „Nimic nu dovedește că poliția română ar fi acționat ca un agent provocator și ar fi forțat săvârșirea unei infracțiuni. Poliția Română doar a acționat sub acoperire pentru eliminarea unei rețele de traficanți de droguri”, se arată în soluția dată de CEDO. (I.D)