Împăcarea hoţului (n.r.- da, da, acel individ care ne intră în casă şi ne lasă fără bani, bijuterii au alte obiecte care-i sunt pe plac) cu păgubitul (n.r. - da, acea persoană care rămâne cu buza umflată şi cu casa goală) a devenit, în ultima perioadă, un fel de sport naţional. Anchetele poliţiştilor, întinse pe săptămâni sau chiar luni de zile- cu cercetări la faţa locului, expertize,mijloace tehnice- pălesc după ce infractorul „bate palma“ cu cel pe care l-a jefuit. Intrarea în vigoare a noului, Cod Penal, mai exact, din februarie 2014, a dat undă verde la împăcările de acest gen. Ecuaţia este una simplă: hoţul vrea să scape de închisoare, iar păgubitul vrea să-şi recupereze, dacă nu tot prejudiciul, măcar o parte din el. Aşa că, după ce te trezeşti cu casa goală şi îl înjuri din toţi plămânii pe cel care te-a prădat, te mobilizezi şi suni la poliţie. La acea oră, singurul tău gând este să-l prinzi pe cel care ţi-a făcut aşa ceva şi îţi juri, cu mâna pe inimă, că nu-l vei ierta în veci. Nici prin gând nu-ţi trece că s-ar putea întâmpla vreodată să „cazi la pace“ cu individul care ţi-a făcut zile fripte. Şi, totuşi, se întâmplă!
CARE ESTE OFUL POLIŢIŞTILOR
În schimb, poliţiştii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi de această situaţie şi susţin că, de multe ori, toată alergarea lor după prinderea infractorilor se dovedeşte a fi în zadar. „Este alegerea păgubitului, iar noul Cod Penal, permite victimei pentru anumite infracţiuni să se împace cu cel care l-a furat. Noi nu avem cum să intervenim. De cele mai multe ori păgubitul este interesat să-şi recupereze prejudiciul şi să nu mai fie purtat cu lunile prin instanţă. Aşa că, alege această soluţie. Însă, ce să vă zic? Când se întâmplă astfel de cazuri, din ce în ce mai dese în ultima perioadă, simţi că toată munca ta e în zadar. Vă daţi seama că mulţi dintre cei care acum scapă şi se împacă cu victima, recidivează. Iar noi va trebui s-o luăm de la capăt cu anchetele ca să probăm fapta“, au precizat revoltaţi pentru site-ul mariustuca.ro poliţişti cu experienţă care se confruntă zilnic cu astfel de cazuri.
CÂND SE POT ÎMPĂCA PĂRŢILE
Împăcarea între infractor şi păgubit poate interveni- conform prevederilor Noului Cod Penal, la Art. 231, plângerea prealabilă şi împăcarea Furtul- în caz de furt simplu sau furt calificat, dar numai în anumite situaţii: furtul prin violare de domiciliu (furtul din locuinţă) sau sediu profesional, de o persoană mascată, deghizată sau travestită, dar şi în cazul în care persoana care a săvârşit furtul purta asupra sa o armă, însă nu a folosit-o. Împăcarea nu este însă posibilă în cazul în care fapta a fost comisă de un grup organizat. Mai exact, în noul cod este prevăzut: „în cazul faptelor prevăzute la art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c) şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală“. Astfel, după ce păgubitul a făcut plângere, poliţia demarează procedurile de căutare. Hoţul este găsit, iar partea vătămată este, la rândul ei, anunţată. Pasul doi:hoţul şi victima sunt puşi faţă în faţă. Dacă infractorul reuşeşte să-şi convingă victima să-şi retragă plângerea, acesta poate pleca fără nicio problemă, diind „curat“ ca lacrima. Până data viitoare, când va mai da vreo lovitură, iar poliţiştii o vor lua de la capăt cu anchetele.
HAI SĂ DĂM MÂNĂ CU HOŢUL
În aprilie 2014, peste 20 de escroci specializaţi în înşelăciuni prin metoda „accidentul“ au scăpat de urmărire penală după ce s-au folosit de noile prevederi ale Codului penal şi s-au împăcat cu victimele, cărora le-au dat înapoi banii, au precizat atunci surse judiciare. Potrivit surselor citate, de la intrarea în vigoare a noului Cod penal - care, în cazul infracţiunilor de înşelăciune, permite împăcarea părţilor -, numărul escrocheriilor prin metoda "accidentul" s-a mărit semnificativ la nivel naţional.
În martie 2013, doi hoţi care au spart magazinul Helios de pe Bulevardul Unirii din Focşani s-au înţeles cu patronii firmei deţinătoare a magazinului şi astfel au scăpat de dosarele penale cu care se aleseseră, potrivit vranceamedia.ro. Magazinul Helios a fost spart în noaptea de 18 februarie a. c., iar hoţii au folosit intrarea laterală. Ei au sustras din magazin mai multe tablete şi telefoane mobile, majoritatea bunurilor fiind recuperate după ce Poliţia i-a prins pe tinerii care au dat jaful.