Încă din octombrie, s-a vehiculat că Tesla pregătește o venire în România. La acea vreme erau negocieri. Playtech.ro anunță că acum e oficial iar Elon Musk a scris pe Twitter despre marele lui plan.
În octombrie, pentru extinderea Tesla în România, s-au purtat negocieri între reprezentanții companiei și George Maior, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii. Aceștia au avut o întâlnire de lucru în cadrul căreia au fost prezentate măsurile implementate de România pentru dezvoltarea utilizării energiilor regenerabile.
Acum, în ultimele zile din an, Elon Musk a confirmat pe Twitter că Tesla se extinde în Europa. N-o va face cu gigafabrici, cele care i-au consacrat renumele de producător de energie electrică, ci prin încărcătoare dedicate mașinilor electrice. „Da. Supercharger va acoperi 100% Europa anul viitor. Din Irlanda până la Kiev și din Norvegia până în Turcia”, a scris Musk pe Twitter.
Sigur, ce ne interesează e România. În acest caz, informația e pe site-ul Tesla. Țara noastră e acolo cu trei orașe: București, Brăila și Craiova, undeTesla va aduce încărcarea rapidă pentru mașini electrice. Producătorul auto a început să pregătească Model 3 pentru piețele europene încă din noiembrie. La vremea respectivă, Musk a spus că versiunea europeană va veni echipată cu porturi compatibile cu sistemul de încărcare rapidă CCS – Combined Charging System. Încărcătoarele deja existente în Europa vor primi upgrade pentru astfel de sisteme.
Tehnologia CCS e folosită destul de des în Europa, cam de mai toți producătorii care au instalat încărcătoare în diverse locuri. Asta ridică o întrebare importantă: dacă Tesla are de gând să își deschidă rețeaua și pentru alți producători de mașini. Drew Bennett, șeful departamentului care se ocupă de infrastructura de încărcare globală, a declarat că Tesla a mai discutat și cu alte companii, dar că nu există planuri concrete momentan.
În ceea ce privește ipoteza că Tesla s-ar extinde în România cu și mai multe operațiuni, dincolo de mașini și sisteme de încărcare pentru el, mai există Gigafactory. În urmă cu doi ani, lumea a început să vorbească mai mult despre proiectul îndrăzneț al lui Elon Musk de-a alimenta orașe întregi cu energie regenerabilă.
Cât despre parteneriatele cu alte țări, încă din 2016 s-a discutat despre extinderea în Europa, întâi prin Franța. Guvernul francez a anunțat atunci că va oferi Tesla o fostă centrală nucleară, pentru a fi transformată într-o fabrică de mașini electrice.