De ce a fost condamnat fostul magistrat Stan Mustață de colegii de la Curtea de Apel București la peste 10 ani de închisoare

03 Iun 2015
De ce a fost condamnat fostul magistrat Stan Mustață de colegii de la Curtea de Apel  București la peste 10 ani de închisoare
Judecătorii au explicat motivele pentru care au luat decizia de a-l condamna pe fostul judecător Stan Mustață la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență. Astfel, la stabilirea pedepsei, magistrații au luat în calcul și faptul că Stan Mustață "își suplimenta veniturile" prin aranjarea sentințelor din dosarele penale, pentru că era copleșit de pretențiile financiare ale soției, fiului, dar și... amantei, potrivit Motivării Curţii de Apel Bucureşti.

De altfel, concubina judecătorului, grefiera Mariana Curea, cea care identifica dosarele și inculpații la care se puteau aranja decizii, a fost și ea condamnată în acdeastă cauză, la 4 ani și 4 luni de închisoare.


"La stabilirea pedepsei, instanța va avea în vedere și faptul că inculpatul săvârșea infracțiunile de corupție pentru a-și suplimenta veniturile obținute de la locul de muncă întrucât pretențiile soției, ale fiului și ale amantei erau mari și trebuiau satisfăcute. În acest sens se reține că din convorbirile ambientale înregistrate rezultă că în ziua de 04 noiembrie 2013 (proces-verbal de redare, filele 30-53, volumul 2), inculpatul Mustață Stan s-a deplasat la biroul inculpatului Boraciu Ion, prilej cu care i-a mărturisit că era copleşit de obligaţiile financiare pe care le avea faţă de soţie, fiu şi Curea Mariana."  - Motivare Curtea de Apel București

Judecătorul Stan Mustață își organiza întâlnirile conspirative pentru aranjarea dosarelor în toaleta Curții de Apel sau în cea a unui apartament închiriat special pentru întâlnirile cu intermediarii. Ca să fie sigur că nu va fi interceptat atunci când stabilea detaliile, trăgea apa sau dădea drumul la robinet.

Magistrații citează în motivare una dintre interceptările care dovedesc faptul că pentru Stan Mustață contau doar banii.

„Păi, vin la tine şi zic «Scapă-mă tu, că mă...» După ce aţi fript-o şi aţi ...[se bâlbâie]... prăduit-o, veniţi la mandea, că vă salvează mandea! ...[neinteligibil]... ăştia în altă parte s-au apucat să zică «Nu, bă, n-avem treabă!» când au simţit morcovu' zic: «O, dăm orice, facem orice!» Faceţi pe dracu, fir-aţi ai dracu'! Zic: până nu simt ei ...[neinteligibil]... şi îl simt târziu... Nu ştiu, bă, ...[neinteligibil, vorbeşte în şoaptă]...”.

Printre cei de la care ar fi așteptat bani judecătorul Stan Mustață se număra și fostul manager de la Steaua, Meme Stoica. Magistratul ar fi trebuit să judece și ultima fază a procesului în care Dan Voiculescu era acuzat de privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, dar nu a mai apucat, pentru că a fost reținut de procurorii DNA.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră