Cum meteorologii anunţă temperaturi la cote maxime în următoarele zile, vă sfătuim, ca înainte de a pleca cu maşina pe distanţe lungi, să ţineţi cont de câteva reguli anti-caniculă. Mai exact, poliţiştii recomandă şoferilor (n.r.- chiar dacă nu prea ne plac aceste recomandări, e bine unori să mai şi ascultăm de ele) din cauza temperaturilor foarte ridicate, să folosească sistemele de climatizare, să consume suficiente lichide pentru evitarea deshidratării, să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald şi să evite pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă.
1. Atenţie la maşinile cu gabarit depăşit, utilajele folosite pentru reabilitarea părţii carosabile, biciclişti, dar şi copii care îşi petrec vacanţa de vară!
2. Nu consumaţi băuturi alcoolice, dacă urmează să conduceţi şi nu vorbiţi la telefonul mobil în timp ce sunteţi la volan.
3. Consumaţi cât mai multe lichide pentru hidratare.
4. În perioada caniculară, planificaţi-vă deplasările cu autovehiculul, pe cât posibil, în afara intervalului orar 10 -18.
5. Posesorii de permis de conducere cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) sunt sfătuiţi să renunţe la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice în intervalul orar menţionat.
6. În cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese în vederea repausului conducătorului de autovehicul, iar pe cât posibil staţionarea autovehiculului să fie efectuată în zone umbrite.
7. În cazul în care autovehiculul a fost staţionat la soare, înainte de plecarea la drum, porniţi instalaţia de climatizare pentru realizarea unui confort termic necesar conducerii în siguranţă a unui autovehicul.
8. Înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului şi, în special, a presiunii în pneuri, gradul de îmbătrânire şi uzură al acestora şi al racordurilor, precum şi verificarea instalaţiei de climatizare.
9. Nu conduceţi în cazul în care vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri!
10. În cazul în care administratorul drumului public, împreună cu Poliţia Rutieră dispune restricţionarea traficului rutier pe anumite sectoare de drum, respectaţi în totalitate semnalele şi indicaţiile poliţiştilor de deviere a traficului rutier!