Radio înseamnă voce. În anii de după revoluţie, foarte rar vedeai pe undeva feţele celor ale căror voci făcuseră istorie pe calea undelor, voci pe care abia le aşteptai, erau ca un membru al familiei tale. Apoi vocile astea au început să apară prin presa scrisă, pe la TV şi cumva parcă misterul s-a risipit. Dar apoi ne-am obişnuit şi cu asta. Şi când auzeam o voce nouă, o căutam pe net să îi vedem şi un contur, s-o umanizăm într-un fel.
Dar, în România nicio emisiune radio nu a mai fost transmisă de pe scena unui teatru, cu trei dintre protagonişti actori şi un al patrulea cu nopţi multe la activ pe ecranele televizorului, deci tot o scenă.
Matinalul de radio e semnul că începe o nouă zi, uneori nici soarele nu se arată când îşi încep băieţii şi fetele de dimineaţă ziua de muncă. De cele mai multe ori îi ascultăm în maşină, în trafic, ducându-ne care încotro.
Dar cum ar fi să mergi la teatru la 7:00 dimineaţa, iar pe scenă actorii să nu-şi facă un rol învăţat, ci să fie spontani, să-şi trăiască clipele cu căştile pe urechi, să râdă în hohote, să mai soarbă o gură de cafea, să mai înfulece o bucăţică de croissant, să dea autografe, să facă poze cu ascultătorii şi privitorii în pauzele de muzică, să primească flori şi bomboane? Eh, cum ar fi? Genial este, că am trăit ieri experienţa în sala mare a Teatrului Metropolis. O sală plină de emoţii şi de oameni care au venit cu noaptea în cap la teatru şi la radio, a fost un câştig dublu. Au putut să îi vadă şi să îi asculte nu doar la radioul din maşină sau de acasă, ci live, pe Marius Manole, pe Rodica Mandache şi pe Dorina Chiriac, prietenii de toată ziua (uneori şi noaptea) ai lui Marius Tucă. Toţi patru au făcut un matinal unic de pe scena unui teatru cu spectatori. Şi emoţiile au curs gârlă.
S-a cântat live pe scenă. A venit Adrian Naidin cu violoncelul lui şi a mărturisit cu emoţii, printre aplauze, că e prima oară când apare pe o scenă şi cântă în faţa oamenilor la 8:00 dimineaţa. Dar a făcut-o senzaţional, a interpretat câteva melodii compuse de el, cu versuri, o doină şi una „mai rock”. Apoi şi-a stâns intrumentul şi s-a dus la muncă, să cânte.
Şi i-au urmat pe scenă, în colţul cântăreţilor, Damian Drăghici, Maria Casandra Hauşi şi Sorin Romanescu, care au interpretat în avantpremieră în această formulă, o combinaţie de folclor, jazz, mai multe intrumente, o nebunie, cum ne-a obişnuit talentatul DD. Dorina Chiriac şi Marius Manole au coborât de pe scenă şi au filmat minunea în direct pe Facebook. Damian Drăghici şi-a dat cuvântul, la final, că n-a furat nimic, niciun microfon. Marius Manole a făcut două pancarte cu Aplauze şi Hahaha, ca la teatru, ca să ghideze spectatorii, dar ei nu aveau nevoie de ghidaj, sunt smart şi i-aui luaut-o înainte lui Manole.
Au plecat cântăreţii şi au preluat actorii legătura. Au citit poezii şi dacă închideai ochii ai fi zis că sunt pe scenă într-un spectacol de-al lor, obişnuit, nu într-un matinal la radio. Şi a mai fost o surpriză pentru toţi ascultătorii, cei patru au felicitat-o pe Simona Halep pentru super performanţa ei de a ajunge numărul unu mondial în tenis. Iar Marius Manole, un mare fan al Simonei, a fost extrem de emoţionat să îi mărturisească faptul că victoria în faţa Mariei Sharapova, prima de până acum, a fost unul din cadourile nepreţuite de ziua lui, 4 octombrie.
Actorii de teatru şi de radio au experimentat acest gen de matinal prima oară şi mai vor. Şi vor mai fi scene-studio cu o masă plină de oameni cu căştile pe urechi cu atâţia ochi aţintiţi asupra lor de la câţiva metri. Emoţii date şi primite, un transfer de care n-ai parte mereu.
Smart FM, je t'aime!