Sinuciderea femeii de pe Calea Victoriei a băgat Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă în dotări: 26 de autospeciale noi şi un spital mobil

09 Iun 2015
Sinuciderea femeii de pe Calea Victoriei a băgat Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă în dotări: 26 de autospeciale noi şi un spital mobil
Un număr de 26 de autospeciale achiziționate de Ministerul Sănătății pentru intervenții la accidente colective și calamități au fost predate  astăzi către inspectoratele pentru situații de urgență, joi, în cadrul unui eveniment organizat la sediul Ministerului Afacerilor Interne. „Sunt 25 de mașini de mare capacitate pentru transport personal și victime multiple, o autospecială în caz de calamități sau accidente colective. Se poate constitui într-un punct medical avansat, cu capacitate de preluare de 40 de pacienți. Un astfel de spital mobil are în dotare echipamente speciale, care îi asigură o autonomie de 24 de ore, iar cu aceste vehicule de mare capacitate pot fi transportați până la 11 pacienți, în funcție de starea medicală a acestora“, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, prezent la eveniment.

Oprea a mai declarat că noile autospeciale ”vin în completarea celor 19 mașini de mare capacitate pentru transport victime multiple și a celor 12 posturi medicale avansate aflate deja în dotarea inspectoratelor pentru situații de urgență”, obiectivul conducerii M.A.I. fiind ca în fiecare județ să existe cel puțin o autospecială de transport victime multiple, iar în fiecare regiune a țării câte o autospecială de intervenție la calamități și accidente colective.   La rândul său, ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi-a exprimat convingerea că noile autospeciale, dotate cu echipamente moderne, la standarde europene, vor fi un real sprijin pentru pompierii militari în misiunea lor de salvare a vieţilor omeneşti.

Separat de mijloacele de intervenție preluate astăzi, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență are în derulare proceduri de achiziții prin SEAP și pentru alte componente logistice destinate pompierilor militari, cum ar fi: ambarcațiuni de intervenție și salvare, motopompe și bărci de diferite tipuri, șenilate, instalații de filtrare a apei sau echipamente de respirat. 

CARENŢE ÎN DOTĂRILE DE LA ISU 

Reamintim că, după ce pe 23 mai, o femeie s-a aruncat în gol, de pe un bloc de pe  Calea Victoriei. Cazul a redeschis „Cutia Pandorei“ în ceea ce priveşte dotarea echipamentelor din  „ograda“ Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Profesionalismul intervenţiei  echipajelor de la ISU şi de la Poliţie a fost pus sub semnul întrebării, ridicându-se problema dacă femeia sinucigaşă ar fi putut să fie sau nu salvată. După tragedie, Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, a dispus o anchetă internă privind modul de intervenţie a celor care au participat la salvare. Săptămâna trecută, Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a prezentat concluziile raportului în cazul femeii care s-a sinucis aruncându-se de pe acoperişul unui bloc. Referitor la controversele legate de faptul că nu a fost folosit perna pneumatică ce ar fi putut atenua căderea victimei, Raed Arafat a explicat că perna a fost adusă ca o măsură excepţională şi că este folosită mai mult pentru persoane cooperante. În cazul de faţă, victima nu a comunicat cu negociatorii. Din punctul de vedere al lui Raed Arafat, echipele care au intervenit în acest caz au procedat corect şi nu vor fi luate măsuri. „Au adus perna acolo cu o oră jumătate înainte să se sinucidă. Umflarea pernei putea să îi atragă atenția. Când a văzut acea situație: lumea se agita și ea s-a agitat, și mai târziu s-a aruncat. Perna are un efect limitat. Este calculată pentru o persoană cu aproximatv 100 de kg, de la o distanță de 20-25 de metri. Dacă persoana vrea să se omoare, dacă vede altă persoană, oricum se mută și se aruncă”, a adăugat Arafat.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră