Senatul SUA: ”foarte probabil” ca virusul COVID să fi fost eliberat din laboratorul Wuhan

28 Oct 2022
Senatul SUA: ”foarte probabil” ca virusul COVID să fi fost eliberat din laboratorul Wuhan

Pandemia de Covid-19 care a ucis milioane de oameni în întreaga lume „a fost cel mai probabil rezultatul unui incident legat de cercetare” din China, și nu transmiterea naturală a unui virus de la animal la om, un nou raport al republicanilor la comisia de sănătate a Senatului conchide.

Studiul citează detalii despre răspândirea timpurie a virusului SARS-COV-2, care provoacă Covid; faptul că nicio gazdă animală nu a fost identificată la aproape trei ani după pandemie; și proceduri cu probleme de biosecuritate la laboratoarele din orașul chinez Wuhan pentru a susține concluzia.

Raportul de 35 de pagini întocmit de personalul republican al comisiei recunoaște că este imposibil să se ajungă la concluzii definitive cu privire la originile pandemiei fără mai multe dovezi. Dar, se spune: „Ipoteza unei origini zoonotice naturale nu mai merită beneficiul îndoielii sau prezumția de acuratețe”.

Raportul se bazează în mare parte pe informații deja disponibile în mod public, dar este posibil să întărească apelurile de la Washington pentru investigații suplimentare privind originile virusului. Republicanii au promis că vor lansa anchete mai agresive privind Covid-19 dacă vor recâștiga controlul uneia sau ambelor camere ale Congresului la alegerile de la jumătatea mandatului.

Un raport al serviciilor de informații americane publicat anul trecut nu a reușit să rezolve întrebarea, spunând doar că virusul nu prezintă semne de inginerie genetică deliberată. Discernirea originilor sale necesită o cooperare mai mare din partea Beijingului, spunea acel raport.

Teoria scurgerii din laborator propune că SARS-COV-2 era studiat sau manipulat într-unul dintre cele câteva laboratoare din Wuhan care efectuau cercetări asupra coronavirusului și a scăpat prin intermediul unui lucrător infectat.

Wall Street Journal a raportat în mai 2021 că, potrivit rapoartelor serviciilor de informații americane, în noiembrie 2019, trei cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit suficient pentru a necesita tratament în spital, alimentând apelurile pentru o examinare sporită a teoriei scurgerii din laborator.

 

Sursa: Wall Street Journal

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră