Senatul SUA a votat trecerea pe lista neagră a OMV, compania ce deține majoritatea acțiunilor PETROM

28 Iul 2017
Senatul SUA a votat trecerea pe lista neagră a OMV, compania ce deține majoritatea acțiunilor PETROM

Sancțiunile adoptate de Camera Reprezentanților din Congresul SUA împotriva Rusiei, Iranului și Coreei de Nord au fost susținute și în Senat, joi, aceasta întrunind voturile a 98 de senatori americani din cei 100.

Legea urmează să fie înaintată președintelui Donald Trump, în vederea promulgării. 

Șeful Casei Albe are drept de veto, dar dacă va face uz de acesta, republicanii și democrații asigură în Congres o majoritate suficientă pentru adoptarea legii și în aceste condiții. 

Noile sancțiuni vor tensiona și mai mult relațiile dintre Washington și Moscova, deja deteriorate în timpul mandatului fostului președinte american Barack Obama, apreciază Reuters. Trump spera să remedieze situația, dar administrația sa se confruntă cu anchete privind amestecul Rusiei în alegerile din SUA de anul trecut.

Compania austriacă OMV, a cărui subsidiară este PETROM România, ar fi trecută pe lista neagră a Statelor Unite ale Americii, indică o informație publicată marți seară de cotidianul austriac Die Presse.

Proiectul noilor sanctiuni americane impotriva Moscovei conține un paragraf care ameninta controversatul gazoduct Nord Stream 2, in care o parte a finantarii este asigurata de austriecii de la OMV, care controleaza Petrom. 

Potrivit senatorului republican Mike Crapo, proiectul prevede sanctiuni impotriva celor care „investesc sau sprijina constructia de gazoducte pentru exportul energetic rusesc”. Ori, OMV se numara printre finantatorii gazoductului Nord Stream 2.

Germania a reacționat nervos la includerea OMV pe lista sancțiunilor americane.

Înainte de votul de joi, senatorul republican John McCain, unul din liderii politici ai majorității, a declarat: "Statele Unite ale Americii trebuie să îi trimită un mesaj puternic lui Vladimir Putin și oricărui agresor că nu vom tolera atacuri asupra democrației noastre".

Președintele Rusiei a negat cu mai multe ocazii orice amestec al țării sale în campania prezidențială americană din 2016. Joi, el a refuzat să facă precizări privind riposta Rusiei față de noile sancțiuni impuse de SUA, înainte de a vedea forma finală a legii.

Aflat în Finlanda pentru aniversarea centenarului independenței acestei țări, el a afirmat că Moscova "acționează cu reținere și răbdare, dar la un moment dat va trebui să reacționăm. Această agresivitate față de țara noastră nu poate fi tolerată la nesfârșit". Sancțiunile "sunt absolut ilegale din punctul de vedere al legislației internaționale", a susținut el.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră