Senatorii din Comisia de cultură consideră că difuzarea în direct a unui interviu în direct cu fata violată din Vaslui în cadrul emisiunii "La Măruţă" de la Pro Tv, marţi, 21 iulie 2015, este un fapt de o gravitate excepţională şi cer CNA să declanşeze urgent o anchetă pentru sancţionarea unor eventuale încălcări ale normelor legale în acest caz.
"În cadrul emisiunii <La Măruţă>, difuzată de postul de televiziune Pro TV, a fost difuzat, în direct, un interviu cu eleva dintr-un sat din judeţul Vaslui victimă a unui viol în grup. Acest caz, care a revoltat opinia publică la nivel naţional, atât prin gravitatea infracţiunii comise, cât şi prin atitudinea sfidătoare a acuzaţilor, la care s-a adăugat şi impresia de clemenţă nejustificată a justiţiei, a avut drept consecinţă, pe lângă traumele fizice şi psihice inerente, expunerea victimei unui nemeritat oprobriu al comunităţii locale. Goana după senzaţional şi audienţă a realizatorului de emisiuni tv Cătălin Măruţă, precum şi a postului care a găzduit emisiunea a făcut ca expunerea victimei să se extindă la nivel naţional prin dezvăluirea identităţii ei.
Comisia pentru cultură şi media a Senatului consideră că gestul săvârşit de postul de televiziune Pro TV, pe lângă faptul că se situează în afara oricăror norme morale, constituie şi o încălcare flagrantă a prevederilor legale, inclusiv a Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, care interzice în mod expres difuzarea de imagini ale persoanelor aflate în situaţia de victimă, fără acordul acestora. Or, potrivit tuturor informaţiilor care ne-au parvenit, inclusiv celor furnizate presei de avocata victimei, acest acord nu numai că nu a existat, ci, dimpotrivă, a existat o promisiune fermă a realizatorilor tv conform căreia identitatea elevei nu va fi dezvăluită.
Protestând în mod vehement împotriva unor astfel de practici care dezonorează statutul profesiunii de jurnalist, cerem Consiliului Naţional al Audiovizualului investigarea urgentă a eventualei încălcări a normelor legale şi sancţionarea cu maximă asprime a vinovaţilor.
Este evident că răul comis nu mai poate fi reparat, dar o sancţiune exemplară va contribui, sperăm, la însănătoşirea mediului audiovizual din ţara noastră", se arată într-un comunicat al Comisiei de cultură din Senat.
Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!