Secretul longevității a fost descoperit. Cum am putea depăși vârsta de 100 de ani

30 Oct 2022
Secretul longevității a fost descoperit. Cum am putea depăși vârsta de 100 de ani

Există o serie de destinații din întreaga lume renumite pentru longevitatea rezidenților lor.

În Japonia, vinovații centenari din Okinawa i-au câștigat porecla de „Țara Nemuritorilor”. Campodimele, „Satul Eternității” din Italia, este o dovadă a dietei mediteraneene. În orășelul însorit din California Loma Linda, o comunitate de adventişti de ziua a șaptea culeg recompensele unei vieți curate.

Există un colț longeviv al globului despre care nu veți fi auzit vorbindu-se atât de mult și găzduiește singurul Muzeu al Longevității din lume. Acesta este Lerik în sudul Azerbaidjanului.

Țara Caucazului de Sud găzduiește mai multe regiuni cunoscute pentru producția de rezidenți care trăiesc până la vârste cu trei cifre, inclusiv Lankaran și Nagorno-Karabakh. Dar un altul, Lerik, are reputația de a avea cea mai mare concentrație de centenari.

În acest tărâm de smarald sus deasupra norilor din Munții Talysh, la care se ajunge buclă după buclă a unui drum serpentin, oamenii par să fi descoperit un secret pentru o viață lungă și sănătoasă.

Acesta prezintă durata de viață individuală cu articolele de uz casnic pe care le-au supraviețuit, cum ar fi trei generații de călcători de îmbrăcăminte. Există cufere pline cu batice și cămăși, ulcioare și boluri de argint, șosete frumos tricotate și covoare vopsite manual, care sunt încă viu colorate în ciuda vârstei lor.

Și apoi sunt scrisorile, scrise atât în ​​azeră, cât și în rusă -- artefacte personale atât de vechi încât cerneala începe să se estompeze.

Poate cele mai captivante trăsături sunt portretele centenarilor care acoperă pereții muzeului. Aceste imagini, datând din anii 1930, au fost donate de fotograful francez Frederic Lachop.

Muzeul și statisticile oficiale din Azerbaidjan definesc „centenarul” mai vag decât v-ați aștepta: aici, înseamnă oricine de peste 90 de ani.

Cu toate acestea, în 1991, erau peste 200 de persoane în Lerik înregistrate ca având mai mult de 100 de ani, dintr-o populație de 63.000.

Cifrele au fost mai puțin impresionante de atunci, pe care localnicii le dau vina pe radiațiile de la turnurile de comunicații și pe declinul mediului, dar s-ar putea la fel de ușor să se reducă la o evidență mai riguroasă.

Astăzi, există 11 persoane cu vârsta de peste 100 de ani, dintr-o populație locală de 83.800.

Actualul cel mai în vârstă cetățean al lui Lerik este Raji Ibrahimova, la 105 ani. Este o epocă bună, dar palidează în comparație cu vârsta atinsă de cel mai celebru centenar din zonă, Shirali Muslumov, un cioban care se presupune că a trăit până la 168 de ani.

Paginile galbene ale pașaportului său susțin că s-a născut în 1805 și piatra funerară afirmă că a murit în 1973. Dacă ar fi adevărat, ar fi cea mai în vârstă persoană care a trăit vreodată.

Din păcate, la începutul secolului al XIX-lea, înregistrările de naștere au avut loc rar în sate atât de îndepărtate precum locul său de naștere, Barzavu, așa că nu există o înregistrare certabilă a când s-a născut.

Nenumărate scrisori trimise din întreaga lume cu ocazia diferitelor sale zile de naștere nu lasă nicio îndoială că el avea într-adevăr o vârstă foarte respectabilă, dar poate cel mai bine este să luăm în considerare o marjă de eroare de minim 20 de ani.

Printre cei care corespondeau cu Muslumov s-au numărat și liderul comunist vietnamez Ho Chi Minh, care i-a trimis o carte poștală întâmpinându-l cu dragul „Dragă bunicul”.

Această genă a longevității pare să apară în familie. Fiica sa în vârstă de 95 de ani, Halima Qambarova, a declarat pentru CNN Travel că -- deși s-ar putea să nu trăiască până la 168 de ani, ca tatăl ei -- cel puțin speră să trăiască până la 150 de ani, ca bunicul ei, sau 130 de ani, cum ar fi. mătușa ei.

„liniștea minții”

Când vremea se răcește, cei mai mulți centenari se mută în climele de coastă mai blânde din Lankaran, dar Qambarova era încă în satul Lerik Barzavu când CNN Travel a trecut pe lângă casa modestă cu două etaje a tatălui ei, înconjurată de copaci masivi de meri și peri (probabil contemporani). al celebrului ei tată).

Stând lângă fereastră, înfășurată într-un șal, ea vorbește cu un accent ușor, trecând adesea la limba ei maternă, Talysh, un dialect vorbit de doar 200.000 de oameni și clasificat drept „vulnerabil” de UNESCO.

Ea își arată pașaportul, care nu indică o lună sau data nașterii, doar anul: 1924. Poate că are 95 de ani, dar este pe deplin prezentă, interacționând cu strănepoții ei și demonstrându-și simțul umorului plin de viață. Când este întrebată vârsta ei, ea răspunde veselă: „15”.

„Liniștea minții face parte din secretul lor”, spune ghidul muzeului. „Ei stau departe de stres, gândindu-se la viață într-un mod destul de filozofic, trăind câte o zi, fără prea multă planificare sau griji pentru viitor.”

Ziua Qambarova începe în zori; ea nu se lasă să doarmă înăuntru. „Mă trezesc imediat ce îmi deschid ochii”, spune ea.

Ea își petrece toată ziua lucrând în grădină sau prin casă. Camera ei este mică, cu un covor gros moale și perne pe podea. Mulți oameni de aici preferă să doarmă pe pământ, doar cu o pătură subțire în loc de o saltea, deoarece se crede că este cel mai sănătos mod de a odihni spatele.

Contrar credinței populare, centenarii din Lerik mănâncă carne, dar au moștenit preferința pentru produsele lactate proaspete, cum ar fi shor (brânză de vaci), unt, lapte și iaurt băutură ayran de la centenarii anteriori, pentru care abstinența de la carne era mai mare. din cauza circumstanțelor economice.

Nora Qambarova aduce o farfurie mare cu pere si mere din gradina lor si niste ceai aromat.

Este pe bază de plante, florală și răcoritoare. Înapoi la muzeu, ghidul arată o masă cu diferite ierburi native din Lerik.

„Secretul vieții lungi este o alimentație bună, mineralele din apa de izvor și ierburile pe care le adăugăm în ceai pentru a preveni îmbolnăvirile, astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să ia niciun medicament, doar folosind remediile naturale”, spune ghidul. Într-adevăr, Qambarova insistă că nu a luat niciodată niciun medicament.

Generații care trăiesc una lângă alta

Dincolo de ferestrele ei, poate părea că satul este liniștit și nemișcat. Dar munca fizică pe care sătenii o depun în fiecare zi este imensă. De la răsărit până la apus lucrează în grădini și câmpuri, precum și în jurul casei. Ei coase și tricotează și au grijă de familiile mari.

Așa era stilul de viață al lui Mammadkhan Abbasov, un bătrân de 103 ani din satul Jangamiran. Așezat pe covor, vizavi de fereastră, centenarul și-a pierdut aproape complet vederea și abia îl aude pe fiul său spunându-i că au sosit oaspeții, dar când în sfârșit îl prinde, începe să cânte, să facă rugăciuni și urări de bine.

Alături de Abbasov este strănepotul său -- un secol între ei.

La fel ca Qambarova, Abbasov a fost un sătean ocupat toată viața, lucrând la câmp până acum aproximativ șapte ani, când vederea i s-a deteriorat.

„Întotdeauna a fost un om bun și și-a trăit viața corect”, spune fiul său.

În ceea ce privește mâncarea, el mănâncă „orice dă Dumnezeu” cu o singură restricție – nu bea niciodată alcool.

Abbasov își atribuie viața îndelungată activității fizice zilnice, nu până la epuizare, ci suficientă pentru a provoca corpul.

Pe lângă alimentația bună din produsele fermei, el obișnuia să bea și litri de apă de izvor rece ca gheața, care este bogată în minerale despre care se spune că contribuie la longevitate.

Altitudinile munților care provoacă dureri de cap pot fi, de asemenea, un factor.

Un studiu din 2017 al Universității din Navarra, Spania, a constatat că viața la altitudine mare scade riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet. Un studiu din 2011 al Universității din Colorado Denver a constatat că acești rezidenți la înălțimea cerului trăiesc și mai mult.

Vârstele unora dintre acești centenari celebrați pot fi încă contestate, dar aici, în Lerik, moștenirea lor trăiește prin oamenii care încă respectă simplul secret al longevității lui Lerik: activitate fizică, alimentație bună, multă apă și o atitudine față de viață care spune: Trăim o singură dată, dar dacă o facem corect, o dată este suficient.

 

Sursa: CNN

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră