Fenomenul de secetă pedologică în diferite grade de intensitate se va menține pe areale agricole extinse din estul, sud-estul, sudul și vestul țării, deficitele cele mai mari de apă în sol semnalându-se în Moldova, Dobrogea, Banat și Crișana, cea mai mare parte a Munteniei și Olteniei, sud-vestul Transilvaniei, reiese din prognoza agrometeorologică întocmită de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru perioada 24-30 iulie.
Specialiștii ANM precizează, conform agerpres.ro, că perioada se va caracteriza printr-o vreme călduroasă, chiar caniculară, la nivelul întregii țări. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 20 și 33 de grade Celsius, abaterile termice pozitive ajungând până la 9 grade Celsius față de normalul perioadei, pe întreg teritoriul agricol al țării.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 28 și 39 de grade Celsius, iar minima aerului între 10 și 26 grade Celsius, în cea mai mare parte a teritoriului. Pe de altă parte, se întrevăd precipitații sub formă de aversă, însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat căderi de grindină. Local, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Din punct de vedere agrometeorologic, prognoza relevă faptul că, în cultura de porumb, conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în Crișana, Maramureș, Moldova și Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Banat, Oltenia, Muntenia, vestul Transilvaniei. Ca urmare a temperaturilor maxime ridicate din aer situate peste limitele biologice critice de rezistență a plantelor (30-32 grade Celsius), asociate cu deficite de apă în sol, la culturile prășitoare se va produce fenomenul de ofilire temporară și răsucire a aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenire și/sau uscare prematură a frunzelor bazale, precum și forțări stadiale.
Totuși, în cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul și nord-vestul Munteniei, local în centrul, sudul și estul Olteniei, izolat în vestul Banatului, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim.
La grâul de toamnă înființat în perioada optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare, iar în culturile întârziate fenologic se va putea definitiva maturitatea ceară (100%), plantele aflându-se predominant la maturitate deplină (10-100%) și recoltare.
În cea mai mare parte a regiunilor, floarea-soarelui își va definitiva formarea calatidiului (80-100%), aflându-se predominant la înflorire (10-100%) și maturitate în ceară (10-70%), iar cultura de porumb va înregistra formarea paniculului (70-100%), înflorire/mătăsire (30-100%), precum și maturitatea în lapte și ceară (10-50%).
De asemenea, la sfecla de zahăr vor predomina dezvoltarea aparatului foliar (33-39 frunze) și alungirea/îngroșarea axei hipocotile (10-100%), în timp ce la cartof se vor consemna: creșterea lăstarilor laterali (90-100%), îmbobocirea, tuberizarea și înflorirea (10-100%), precum și veștejirea vrejilor (10-20%).
Speciile pomicole se vor afla la creșterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor în fructe, iar la soiurile ajunse la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare. În cea mai mare parte a podgoriilor, la vița-de-vie se vor semnala creșterea frunzelor, lăstarilor laterali și a boabelor.
În condițiile agrometeorologice anunțate de către specialiști, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc) se vor putea efectua în bune condiții, în zilele fără precipitații.
Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!