Energie electrică, gazele, şi carburanții se vor scumpi de la 1 octombrie. Creşterea preţurilor la utilităţi va avea ca efect scumpiri în lanț pentru cele mai multe produse și servicii, în special pentru alimente, toate acestea concomitent cu creșterea ratelor la bănci.
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis că, de la 1 octombrie, va exista o majorare pentru consumatorii casnici de 0,03 lei/kWh. Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a explicat, pentru Agerpres, că aceasta înseamnă o scumpire cu 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh.
Totodată, vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a anunțat că prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește, în medie, cu 6% în al patrulea trimestru al anului.
În plus, Guvernul a decis majorarea accizei la carburanți cu 0,16 lei pe litru de la 15 septembrie, urmând ca o creștere similară să aibă loc de la 1 octombrie, așa că ziua de duminică vine și cu o nouă scumpire la pompă. Pe data de 15 septembrie, când a avut loc prima majorare a accizei, petroliștii au scumpit carburanții cu 9 bani pe litru, potrivit informațiilor obținute de Agerpres de la companiile din domeniu. Însă prețurile au fost modificate în sus chiar și înainte și după această dată.
Din cauza creşterii preţurilor la energie, gaze și carburanți se vor scumpi aproape toate produsele și serviciile din economie, întrucât ele influențează atât costurile de producție, cât și segmentul de transport și comercializare.
Este de așteptat ca alimentele să se scumpească în final cu 5-6%, conform lui Dragoș Frumosu, președintele federațiilor sindicale din industria alimentară. El a arătat că produsele care se vor scumpi cel mai mult sunt carnea, produsele din carne, laptele, produsele lactate și pâinea.
Totodată, ratele la bănci ale românilor vor crește și ele, odată cu nivelul ROBOR. Vineri, ROBOR la trei luni era pe piața interbancară la nivelul de 1,58%, față de 1,46% în ședința de joi și față de 0,87% la începutul anului.