Scenariul exercițiului a fost unul fictiv, tema fiind „Brigada 282 Infanterie Mecanizată, structură din cadrul Diviziei Multinaționale trece la ofensivă, având misiunea de a curăța zona de responsabilitate de elementele ostile și de a desfășura operații de stabilitate în sprijinul populației locale”.
A fost presupusă ocuparea de către două companii inamice a două locații din apropierea graniței dintre două state fictive, „Atropia” și „Ariana”, în care adversarii și-au construit un punct de sprijin fortificat prin realizarea unor lucrări genistice și crearea unor câmpuri de mine, potrivit presagalati.ro. Forțele NATO au avut misiunea de a ataca și ocupa punctul de sprijin fortificat al inamicului și de a dezvolta pe două flancuri o ofensivă cu blindate și tancuri, susținută de elicoptere Puma 330, pentru respingerea inamicului.
Bradshaw: NATO va acţiona totdeauna după principiile articolului cinci
"Ceea ce am văzut astăzi este un exerciţiu internaţional foarte bine organizat care dă un mesaj tuturor ţărilor din afara alianţei că NATO acţionează împreună, că NATO va acţiona totdeauna împreună, după principiile articolului cinci şi cu siguranţă vom respecta măsurile de reasigurare a flancului estic. Vizita mea îmi dă ocazia să vă mulţumesc personal pentru angajamentul privind măsurile de asigurare a flancului estic prin organizarea de exerciţii, ca cel de astăzi, prin asigurarea continuă a prezenţei vaselor NATO în apele Mării Negre şi de asemenea şi pentru că aţi organizat o serie de exerciţii în comun cu forţele aeriene NATO. Tot în cadrul măsurilor de reasigurare vă mulţumesc pentru efortul de a găsi locaţii pentru cele două comandamente NATO. Vreau să vă mulţumesc pentru participarea la misiunile internaţionale şi pentru că dumneavoastră şi conducerea ţării v-aţi angajat pentru creşterea bugetului apărării până la 2% din PIB, un procent cu care nu foarte multe ţări din NATO se laudă şi pe care şi l-ar dori”, a declarat generalul Bradshaw, după exerițiul militar.
Întrebat în legătură cu amenințările unor oficiali din Federația Rusă cu privire la unele măsuri ale NATO, cum ar fi instalarea sistemelor antirachetă în România și Polonia, adjunctul comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa a spus că măsurile de asigurare decise de NATO pe flancul estic transmit un mesaj defensiv, de apărare, şi nu sunt ameninţătoare la adresa nimănui. (V.M.)