Luni dimineața, primarul Sectorului, Daniel Tudorache, anunţa că 36 de mașini ale operatorului de salubritate Romprest au fost blocate să descarce gunoiul la groapa Iridex. Conducerea grupului Iridex a explicat de ce: firma de salubritate nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale, deşi a fost păsuită până la 15 ianuarie.
De la 1 ianuarie 2017 a intrat în vigoare obligativitatea plății unei taxe de 80 de lei pe tonă, pentru deșeurile eliminate prin depozitare. Această taxă urmeză să fie colectată de operatorul de salubritate, care la rândul său plătește această sumă către operatorul depozitului pentru cantitatile depozitate și mai departe acesta virează această taxă către Administratia Fondului de Mediu, aflata în subordinea Guvernului.
"E adevărat că noi, la Primăria sectorului 1, avem o divergență cu administratorul gropii. Până miercuri se va rezolva problema, dar sper ca în această perioadă când ninsoarea bate la ușă (...) să nu continue această luptă inutilă", a declarat Tudorache, conform agerpres.ro.
De celealtă parte, Grupul Iridex spunecă încă din noiembrie anul trecut a transmis înștiințări către toate autoritățile publice locale și către autoritatea centrală şi locală de mediu, precum şi către toți operatorii de salubritate, pentru încadrarea în prevederile legislaţiei.
În plus, reprezentanţii Iridex spun că au acceptat ca Romprest să deverseze gunoiul pe vechile taxe până la 15 ianuarie, dar societatea nu s-a conformat noii legislaţii până la această dată.
"Având în vedere acest context, prin care operatorul pentru salubrizare ROMPREST nu accepta plata acestei taxe, de la 1 Ianuarie 2017, IRIDEX GROUP a acceptat tolerarea acestei societati in eliminarea deseurilor generate de sectorul 1, pe vechile tarife pana la 15 Ianuarie 2017, timp in care s-a obligat sa rezolve situatia. Cum nici pana la 15 Ianuarie 2017, societatea ROMPREST nu a semnat noul contract, IRIDEX GROUP nu poate lucra si factura lucrari fara contract – nu isi poate asuma datorii la Bugetul consolidat al Statului, pe care nu le poate achita", se arată într-un comunicat al grupului Iridex.
Groapa de gunoi de la Chiajna aparţine Primăriei Capitalei şi este operată de Grupul Iridex. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că blocarea activității operatorului de salubritate este ilegală. Ea a mai spus că taxa de depozitare a gunoiului va fi plătită ori de la buget, ori de la primării şi că nu există niciun pericol ca grupul Iridex să-şi diminueze profitul.