Sindicatele din Educaţie au participat astăzi, la sediul Guvernului, la o întâlnire cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul Sorin Cîmpeanu. Cum ar veni, cadrele didactice şi-au jucat „cartea“. Majorare salarială urgentă de 15% sau grevă generală, acestea sunt premisele de la care au plecat discuţiile. Cu toate acestea, nu s-a stabilit nimic concret aşa că, o nouă întâlnire a fost programată pe 15 septembrie.
După discuţiile de la guvern, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, citat de Digi 24, a declarat că a remarcat „spiritul constructiv de partea colegilor din sindicatele din învățământ”. „Sper că au vazut și ei același spirit constructiv de la Guvern. Am asumat că Educația și Sănătatea sunt domenii prioritare inclusiv din perspectiva salarizării. La începutul anului viitor, vom identifica soluțiile prin care creșterile salariale din Sănătate vor fi similare celor din Educație”, a spus ministrul.
„Au fost avansate mai multe variante de calendar și procente. Nu putem da niciun răspuns până nu vom ști în ce stadiu suntem cu legea salarizării. S-a căzut de acord că vom face toate eforturile pentru urgentarea legii. În data de 15 septembrie, agreată de toți, vom putea veni cu elemente concrete”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.
Profesorii ameninţă cu boicotarea anului şcolar
Profesorii ameninţă cu boicotarea anului şcolar, dacă nu primesc şi ei 25 de procente la salariu. Profesorii au devenit extem de nemulţumiţi după ce au constatat că guvernul are bani pentru majorarea salariilor demnitarilor şi acum a medicilor şi pentru ei nu, spune preşedintele federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor.
Anul şcolar va începe mai devreme?
Ministerul Educaţiei îi va surprinde pe părinţi şi pe copii cu ceva noutăţi în legătură cu structura anului şcolar, dar şi cu manualele. Mai exact, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat într-un interviu că din anul şcolar 2016-2017, elevii se vor întoarce la şcoală mai devreme de 15 septembrie. „Există o cerere susţinută cu argumente şi am apreciat din partea Consiliului Elevilor cererea de a începe şcoala mai devreme. Am apreciat maturitatea abordării, cu atât mai mult cu cât solicitarea a venit din partea elevilor, dar împreună cu precizarea că nu doresc aplicarea acestui lucru din 2015. Au dorit aplicarea din 2016, ceea ce am luat în considerare în momentul în care am aprobat calendarul pentru 2015-2016, l-am finalizat pe data de 4 septembrie, astfel încât pe 5 septembrie să înceapă următorul an şcolar", a precizat Sorin Cîmpeanu. În acest moment, Ministerul Educaţiei colectează în continuare propuneri de la sindicate, asociaţii de elevi dar şi ONG-uri.
Despre învăţământul obligatoriu...
Oficialul a mai declarat că învăţământul obligatoriu ar putea fi stabilit la 12 clase, nu 10, cât sunt în prezent. „Un popor educat ştie să aibă grijă mai bine şi de sănătatea lui, şi de prosperitatea lui, şi de securitatea lui. Un popor educat este ceea ce ne dorim cu toţii“, a spus ministrul Educaţiei. Întrebat dacă prin învăţământul obligatoriu de 12 clase se va rezolva problema "poporului educat", acesta a răspuns că "evident", dar, în acelaşi timp trebuie modificată şi programa şcolară. "Evident că ăsta este un lucru deja stabilit, modificarea programei şcolare. Ştim bine că a fost revizuită curricula la clasele I-IV, iar în acest an va fi aprobat planul-cadru, urmând să avem în 2016 curricula aprobată pentru clasele V-IX, pentru că ne dorim să avem în 2017 o programă şcolară nouă. 2018 la clasa a VI-a şi a X-a, 2019 a VII-a şi a XI-a, 2020 clasa a VIII-a şi a XII-a", a conchis Sorin Cîmpeanu.
Despre manuale...
Sorin Cîmpeanu a atins şi tema manualelor. „Am lansat procesul de licitaţie pentru manualele de clasa a IV-a, există un calendar care se termină pe data de 1 iunie 2016, pentru clasa a IV-a”, a spus ministrul Educaţiei. „Pentru clasa a III-a, aşa cum am spus, am trimis rezultatele licitaţiei către cei care au candidat. Până pe 15 august, asteptăm depunerea de contestaţii şi, în funcţie de câte contestaţii vom primi, şi întotdeauna am primit, până pe 15 septembrie vor fi rezolvate. Pe 15 septembrie 2015 vom avea manuale de clasa a III-a, toţi elevii vor avea manuale pe bănci, dar nu aşa cum ne-am dori, ci vor fi manualele retipărite“, a mai precizat şeful de la Educaţie.