Guvernul a adopta o Hotărâre care permite Transelectrica să ia mai multe măsuri în caz de situaţii extreme, actul normativ fiind propus de ministerele Energiei şi Economiei. Cele două ministere au fost notificate miercuri de către Transelectrica cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea Sistemului Energetic Naţional (SEN) .
„Hotărârea este o măsură preventivă şi temporară care poate fi aplicată doar în condiţiile apariţiei unei situaţii de criză pe piaţa de energie în perioada următoare (16 ianuarie – 15 februarie 2017) şi doar dacă este ameninţată siguranţa populaţiei ori a Sistemului Electroenergetic”, a precizat Ministerul Energiei, într-un comunicat, conform news.ro.
Printre măsurile care pot fi luate treptat, în baza hotărârii adoptate joi, dar numai în „situaţii de criză”, se numără: trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură), reducerea sau anularea exporturilor de energie electrică, reducerea consumului de energie electrică pentru companii.
Miercuri, compania de stat Transelectrica, un monopol al transportului de energie electrică, a notificat oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei şi Autoritatea Naţiională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) "cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea SEN".
Notificarea a fost argumentat\ă de factori precum prognozele meteorologilor, care indică un nou interval de vreme severă în perioada 17 – 20 ianuarie 2017, de deficitul de energie electrică înregistrat din cauza reducerii nivelului Dunării, debitul acesteia atingând minim fără precedent în ultimii ani (circa 1.800 mc/s), dar şi de scăderea rezervelor de apă din marile acumulări hidroenergetice ca urmare a utilizării acestora la echilibrarea sistemului.
Un alt factor a fost deficitul semnificativ de energie electrică din statele vecine, pe fondul valului de frig care a cuprins regiunea încă din 6 ianuarie.
Ministerul Energiei precizează că, în conformitate cu Legea energiei, este obligat să dea curs notificării Transelectrica.