Egalitatea de gen pare o utopie în Romania. Mulți nu o conștientizează, cei mai mulți nu o percep ca pe o problemă, dar și mai mulți suferă și vor continua să sufere de pe urma ei. Fie că vrem sau nu să admitem, mamele noastre, surorile noastre, fetele noastre, nepoțelele noastre duc și vor duce o viață mult mai dificilă, dacă nu începem să ne fixăm ca obiectiv egalitatea de gen.
Ultimul raport al Institutului European pentru Egalitate de Gen (EIGE), dat publicității săptămâna trecută, reîntărește poziția României pe ultimul loc în Uniunea Europeană, în ceea ce privește egalitatea de gen. Cu un index de 33,7 (din totalul de 100), România se află la o distanță considerabilă de media UE-28 (52,9).
Indexul EIGE este rezultatul unei corelări a situației egalității de gen în șase ramuri esențiale: muncă, bani, cunoaștere, timp, putere și sănătate. La acestea se adaugă două subramuri independente: violența și inegalitățile intersectate.
România a ocupat ultimul loc în toate cele trei clasamente date publicității de EIGE, atât pentru anul 2005, cât și pentru 2010 și 2012, pierzând două puncte în index față de clasamentul precedent, ceea ce denotă că situația s-a înrăutățit.
Veștile nu sunt deloc bune, foarte multe dintre țările UE au pierdut puncte. O surpriză vine din partea vecinilor bulgari, care au părăsit penultima poziție, au acumulat câteva puncte în noul index și sunt printre puținele țări cu o îmbunătățire (38,5).
Vecine de clasament ale României sunt Grecia (38,3), Portugalia (37,9) și Slovacia (36,5). Pentru prima dată inclusă în top, Croația are un scor modest (39,8), ceea ce confirmă temerile că în afara UE, lucrurile stau și mai rău.
Chiar și cu ușoare pierderi de puncte față clasamentul pe 2010, modelele de urmat rămân țările nordice: Suedia (74,2), Finlanda (72,7) și Danemarca (70,9). Rezultate bune s-au înregistrat și în Olanda și Belgia.
„Indexul egalității de gen 2015 arată că, începând cu 2005, Uniunea Europeană este încă la jumătatea drumului către egalitatea de gen. Lansat în 2013, indexul EIGE a arătat o creștere a mediei UE din 2005 până în 2012 de la 51,3 la 52,9. Progresul în statele membre nu a fost însă egal, unele și-au îmbunătățit scorul, altele au suferit un regres”, susțin experții EIGE.
„Diferențele majore în progresul diferitelor state membre reflectă diferența de priorități și abordări în implementarea politicilor și obiectivelor UE”, consideră directorul EIGE, Virginija Langbakk.
„Progresul spre egalitatea de gen din statele membre este real, dar lacune importante au rămas. Sunt pregătită să înfrunt prăpastile egalității de gen rămase în Europa. Indexul egalității de gen dezvoltat de EIGE este un instrument valoros în măsurarea progresului atins de fiecare stat membru în privința egalității de gen”, a subliniat comisarul european pentru egalitate de gen, Vera Jourova. (I.D)