Un inginer român nu trebuia să fie concediat pentru trimiterea unor mesaje private de la locul de muncă, a hotărât Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), relatează BBC. Decizia este definitivă şi nu poate fi atacată cu recurs.
Bogdan Mihai Bărbulescu a fost demis deoarece în 2007 a trimis mesaje de la serviciu prin intermediul sistemului de mesagerie Yahoo. El era monitorizat de angajator printr-un software de supraveghere a activităţii de pe calculator.
Un tribunal din România a decis în 2016 că firma avea dreptul să-l suprevegheze, dar Barbulescu a contestat cu succes decizia inițială.
Unele mesaje erau "de natură privată" și au fost trimise fratelui și logodnicei sale. Instanţa europeană a decis că dreptul la viață privată a lui Bărbulescu nu a fost "protejat în mod adecvat".
De asemenea, CEDO a spus că nu reiese clar dacă Bărbulescu a fost avertizat că este monitorizat și că instanța inițială nu a stabilit în mod specific de ce a avut loc monitorizarea.
"... deși era discutabil dacă domnul Bărbulescu ar fi putut avea o așteptare rezonabilă de confidențialitate, având în vedere reglementările restrictive ale angajatorului privind utilizarea internetului, despre care fusese informat, instrucțiunile unui angajator nu pot reduce la zero viața socială privată la locul de muncă ", arată CEDO în decizia sa.
Într-o secțiune de întrebări și răspunsuri de pe site-ul său, CEDO declară că hotărârea nu înseamnă că firmele nu pot monitoriza de acum comunicările angajaților la locul de muncă și că acestea pot să concedieze în continuare angajații pentru folosirea în scop personal a internetului şi computerului de serviciu.
"Cu toate acestea, Curtea consideră că statele ar trebui să se asigure că, atunci când un angajator ia măsuri de monitorizare a comunicării angajaților, aceste măsuri sunt însoțite de garanții adecvate și suficiente împotriva abuzurilor", a afirmat instanţa europeană.