REVOLTA GARDIENILOR DE LA JILAVA. Cum se apără aceştia de deţinuţii recalcitranţi infectaţi cu HIV

09 Iun 2015
REVOLTA GARDIENILOR DE LA JILAVA. Cum se apără aceştia de deţinuţii recalcitranţi  infectaţi cu HIV
Situaţie neobişnuită la Penitenciarul Jilava. Colegii unui subofiţer care a fost bătut, la sfârşitul săptămânii trecute de un deţinut infectat cu virusul HIV, şi a ajuns la spital în stare gravă  au vrut să atragă atenţia conducerii penitenciarului care sunt condiţiile în care îşi desfăşoară activitate. Astăzi, la ora 12.00,  reprezentanţii Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare se vor întâlni  cu reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi vor insista ca soluţiile propuse de ei, pentru o muncă mai sigură la Spitalul Penitenciarului Jilava, să fie acceptate. Printre altele, sindicaliştii cer modificarea spaţiului din camere pentru  ca agentul să fie mai puţin expus în faţa deţinuţilor, unii mai recalcitranţi.  

UN GARDIAN LA 200 DE DEŢINUŢI

Ştefan Torog, preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare, a declarat pentru site-ul mariustuca.ro că îşi doreşte ca acest incident prin care a trecut colegul său să schimbe condiţiile din penitenciar. El a mai precizat că problematic este şi numărul mic de gardieni comparativ cu numărul deţinuţilor, susţinând că sunt situaţii în care există un singur agent la 200 de deţinuţi. „În secţia asta, unde sunt deţinuţi bolnavi de SIDA,  este o secţie medico-socială cu 250 de deţinuţi. Incidentul s-a întâmplat într-o anexă în care se aflau 13 deţinuţi. Agentul era singur şi după ce a fost bătut şi-a pierdutt cunoştinţa. Noroc că a venit un alt coleg să-i schimbe tura şi l-a găsit. Teoretic, ei (n.r.-deţinuţii bolnavi de SIDA) în colectivitate, să nu-i izolăm. Trebuie însă să schimbăm puţin condiţiile de siguranţă“, a povestit interlocutorul nostru. Agentul bătut, aflat acum în spital, aşteaptă rezultatele analizelor, deoarece spun surse din rândul sindicaliştilor, atunci când a fost bătut de deţinutul infectat cu HIV, e posibil ca din caza rănilor să fi curs  sânge, atât de la agent, cât şi de la deţinut. 

CE SPUN SINDICALIŞTII

Mai exact, gardienii de la Jilava susţin că se tem de condamnaţi, mulți dintre ei foști consumatori de droguri aflaţi acum în sevraj. Reprezentanţii gardienilor spun că au cerut în repetate rânduri conducerii Penitenciarului Jilava, suplimentarea personalului, însă li s-a răspuns că nu sunt bani. În plus, legea le interzice orice formă de protest.  Sindicaliştii spun că în multe penitenciare un singur om are în grijă două-trei sute de deţinuţi. Pericolul este uriaş, mai ales în secţiile celor infectaţi cu HIV, unde gardienii sunt nevoiţi să se apere doar cu folie alimentară, potrivit Digi 24.
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră