Ediția în limba germană a Huffington Post îi îndeamnă pe nemți să revină în ţara noastră, într-un articol intitulat “De ce merită să descoperim România”.
“Mama a plâns în 2015, când a urcat trupa Voltaj pe scena de la Eurovision. Versurile melodiei – „De la capăt” - sunt poezie curată. Tristețe, durere sufletească, dor, melancolie, muzica românească cunoaște rar o altă temă”, notează Katharina Frank.
Piesa se adreseasă celor care au părăsit România, pentru a facilita o viață mai bună copiilor rămași acasă. “Cineva din exterior trebuie să înțeleagă că românii nu sunt foarte patrioti, ci sunt mai degrabă pătrunși de un sentiment colectiv mitic. Ajunge să îl pun pe un român din străinătate să asculte o melodie a Irinei Loghin, că deja îi curg lacrimile.
Frumusețea României, poezia limbii, drăgălășenia sălbatică, deschiderea și ospitalitatea, dar și șmecheria sunt urmările unui mix cultural. Fiecare minoritate sau grup etnic, fiecare schimbare politică și-a amprenta asupra culturii și țării. România este o țară a miturilor și a revigorării economice. Dacă vreți să cunoașteți un hacker mergeți la Râmnicu-Vâlcea, capitala unui Hackerville de înșelăciune internațională online cu carduri”, scrie autoarea.
Sursa citată scoate în evidență că atunci când nemții se gândesc la România, le vin în minte muncitorii sezonieri, Brigitte Bardot care pupa câinii vagabonzi pe străzile Bucureștiului și faptul că românii și-au executat dictatorul Ceaușescu aproape în direct la televizor. Dar România este mai mult de atât. Vorbim de una dintre cele mai complexe țări din Est, bogată în istorie și mitologie, cu o frumusețe a naturii ieșită din comun.
Prima recomandare este Transfăgărășanul: ”Nicăieri nu o sa găsiți o îmbinare mai reușită între istorie și modernitate”. A doua amprentă a Romaniei din punctul său de vedere sunt manelele: ”o consecință a peste jumătate de milion de rromi declarați oficial”.
”Este suficient să mergeți pe stradă și ele răsună de peste tot: mașini, cafenele și baruri, ca și pe faleza Mării Negre. O parte însemnată a societății românești respinge cu fermitate acest gen muzical. De aceea este respinsă participarea unui manelist la Eurovision. Românii nu vor să fie reprezentați de un etnic rrom”.
Jurnalista consideră că România este încă o destinație misterioasă, însă ea și locuitorii ei merită cunoscuți mai bine. “Închiriați o mașină, întocmiți un plan de excursie și luați legătura cu cineva din cercul de prieteni care provine din România. Chiar dacă nu mai suntem în anii 90, când erau furate mașinile de marcă, am pățit-o cu un Audi100 în 1994, este indicat să închiriați o mașină și să nu o folosiți pe cea personală.”
Principalele trei recomandări venite de la Huffington Post: “Nu spuneți prost nimănui, nici măcar când ciocniți la masă. În română înseamnă tâmpit. Dacă vedeți în meniu mujdei, evitați, fiindcă stomacul și nasul german nu suportă cantitatea și consistența de usturoi. Nu stați la discuții cu polițiștii români. Spuneți scuza și dați 10 euro. În acest scop păstrați întotdeauna mărunțiș în portofel. Țineti banii în portofele diferite. Astfel, când le dați banii, arătați că nu aveți mai mult”.