Legea care prevede recalcularea pensiilor pentru grupa I şi a II a de muncă a fost promulgată de preşedintele Iohannis, iar drepturile băneşti rezultate în urma recalculării vor fi acordate începând de la 1 ianuarie 2016.
Conform legii, pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite și/sau condiții speciale, potrivit legii, beneficiază de o creştere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade, după cum urmează:
a) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale;
b) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite
Majorările cu 25% şi 50% se aplică pensionarilor ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 ianuarie 2011 şi care, conform prevederilor legale în vigoare, nu au beneficiat de majorarea punctajelor prin OUG 100/2008, Legea 218/2008, articolul 78² din Legea nr. 19/2000, articolul 169 din Legea nr. 263/2010, precum şi de majorarea punctajului pentru perioadele realizate în condiţii speciale după data de 1 aprilie 2001.
În cazul acestor persoane, legea prevede că la numărul total de puncte realizate de acestea se adaugă numărul de puncte corespunzător majorării cu 25% şi 50% prevăzute de prezenta lege, la determinarea punctajului mediu anual utilizându-se stagiile complete de cotizare prevăzute de lege, corespunzătoare fiecărei situații.
Legea dă posibilitatea ca, după această recalculare, să fie păstrată pensia mai avantajoasă. Astfel, dacă în urma recalculării, conform prezentei legi, rezultă un punctaj mediu anual mai mic, se menține punctajul mediu anual şi cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării.
Scopul acestei legi este, conform iniţiatorilor, de a elimina discriminările apărute la calculul pensiilor unor pensionari, care au lucrat în condiţii speciale şi care, de-alungul anilor, conform legii de calcul al pensiilor, au ajuns să aibă ensii diferite pentru aceleaşi condiţii grele de muncă şi aceiaşi ani de cotizaţie.
Spre exemplu, un pensionar, cu 33 de ani de muncă, pensionat conform Legii 19/2000, are o pensie de 1465 de lei, iar un altul, cu 30 de ani de muncă, pensionat în 2008, conform Legii 226/2008, are o pensie de 1832 de lei.
Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!