Daniel Valentin Cheşcă şi Cristina Blaga, responsabili cu implementarea proiectului de reabilitare a mai multor şcoli, la nivelul judeţelor Braşov, respectiv Sibiu, au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie, pentru luare de mită, în urma percheziţiilor efectuate miercuri. Reamintim că procurorii DNA au făcut, miercuri, şapte percheziţii în Bucureşti şi patru judeţe, la firme şi la persoane suspectate de fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2011-2012, în legătură cu programul de reabilitare a unor şcoli cu fonduri de la Banca Europeană de Investiţii. În urma percheziţiilor de miercuri, s-a dispus reţinerea celor două persoane, dar şi plasarea sub control judiciar a altor două. Cei doi inculpaţi urmează să fie prezentaţi astăzi Tribunalului Alba, cu propunere de arestare preventivă.În acest dosar, se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
CARE SUNT ACUZAŢIILE PROCURORILOR
Este vorba despre Marius Ene, specialist în cadrul Unităţii de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, care este acuzat de abuz în serviciu. De asemenea, procurorii l-au plasat sub control judiciar şi pe Petru Agachi, administrator al unei societăţi comerciale, cu privire la săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Potrivit DNA, în primăvara anului 2011, în cadrul unui proiect cofinanţat din fonduri provenind de la Banca Europeană de Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Guvernul României prin Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, ca structură de implementare, a organizat licitaţia pentru reabilitarea şi construirea mai multor şcoli cu clasele I-VIII, de pe raza judeţelor Sibiu şi Braşov. „În conformitate cu cerinţele proiectului implementat de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare (UMPMRSU), pentru a putea urmări modul în care se execută lucrările, ministerul a încheiat contracte de consultanţă la nivelul fiecărui judeţ cu câte un reprezentant judeţean. Aceştia, printre altele, aveau şi atribuţii privind verificarea stadiului lucrărilor efectuate de către constructor şi vizarea situaţiilor de lucrări care atestau cantităţile de lucrări efectuate şi în baza cărora ministerului efectua plăţile periodice“, conform procurorilor anticorupţie.
În urma evaluării ofertelor depuse de societăţile comerciale candidate, membrii comisiei de licitaţie, din care făcea parte şi Marius Ene, au atribuit lucrările respective către o asociere de firme, una dintre ele fiind administrată de Petru Agachi, deşi nu fusese respectat caietul de sarcini pus la dispoziţie de către autoritatea contractantă.Potrivit sursei citate, calitatea de responsabil judeţean pentru judeţele Sibiu şi Braşov au avut-o Cristina Blaga şi Daniel Valentin Cheşcă, care, în cursul anului 2011, au încheiat în acest sens, mai multe contracte de servicii de consultanţă şi acte adiţionale de prelungire a acestora.
„În acest context, în perioada octombrie 2011-iulie 2012, inculpaţii Blaga Cristina şi Cheşcă Daniel Valentin au condiţionat semnarea situaţiilor de lucrări pentru lucrările de construcţie respective, executate de o firmă subcontractantă, de primirea unui procent de 5% din valoarea lucrărilor decontate de Ministerul Educaţiei. Astfel, în intervalul respectiv, inculpaţii Blaga Cristina şi Cheşcă Daniel au primit în mai multe tranşe sumele totale de 137.158 lei respectiv de 39.154 lei“ potrivit anchetatorilor. În cazul a două şcoli de pe raza judeţului Sibiu, în luna decembrie a anului 2012, au fost realizate recepţiile lucrărilor, întocmindu-se la final câte un proces verbal în care au fost consemnate lucrările neexecutate. „La instigarea inculpatului Agachi Petru, documentele respective nu au fost trimise Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului de către reprezentantul regional, determinând astfel ministerul să îi plătească constructorului suma de 129.110,79 lei, reprezentând ultima tranşă de plată şi să îi elibereze scrisoarea de garanţie pentru suma de 150.365, 15 lei, sume de bani care, în condiţiile normale, nu ar fi fost decontate“, conform DNA.
OBLIGAŢII ÎN CAZUL CONTROLULUI JUDICIAR
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemați,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea lor, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemați,
d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu acestea,
f) să nu dețină, să nu folosească, să nu poarte arme,
g) să nu mai participe în calitate de membru în cadrul comisiilor de licitație pentru achiziții publice organizate de autorități ale administrației publice centrale sau locale, instituții de stat, societăți comerciale la care statul are calitatea de acționar(în cazul inculpatului Ene Marius).