Propunerea legislativă are în vedere înființarea unei structuri aflate sub coordonarea Ministerului Sănătății - Agenția Națională de Prevenție în Sănătate - ce urmează să întocmească un plan multianual de prevenție.
Programul, la a cărui implementare vor participa pe lângă experții agenției și medicii ce fac parte din societățile medicale, va fi finanțat cu minim 10% din bugetul alocat Sănătății.
Deși legea prevede dreptul asiguratului de a refuza participarea la programul de prevenție, prin completarea unei declarații pe propria răspundere, cei care o fac vor putea fi puși în situația achitării parțial sau integral a costului tratamentului necesar în cazul în care se îmbolnăvesc.
Inițiatorii proiectului motivează această propunere prin exemple.
"O pacientă cu cancer mamar depistat în stadiul II, care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligată să supote o contribuţie la costurile curative în cuantum de 10 sau 20% fără a depăşi anumite limite care se stabilesc prin Contractul cadru”, propune legea.
"Un pacient cu hipertensiune arterială, care a refuzat să se prezinte la controlul medical solicitat de medic poate fi obligat să suporte nu doar 50% din costul tratamentului ci 50% din toate costurile de diagnostic şi tratament, inclusiv concediile de boală determinate”, se mai arată în document.
Propunerea legislativă prevede și posibilitatea acordării unor stimulente financiare sub forma unei rambursări unor sume, în cazul în care beneficiarii îşi menţin starea de sănătate, banii urmând a fi viraţi într-un cont de economii de sănătate, putând fi folosiţi strict pentru servicii de sănătate.