Deputatul PSD Cătălina Ștefănescu a depus la Parlament un proiect de lege ce prevede ca persoanele infertile să poată beneficia de o primă procedură de fertilizare în vitro gratuită.
Conform inițiativei legislative, cuplurile care vor beneficia de prima fertilizare în vitro gratuită vor trebui să îndeplinească mai multe condiții, printre care și aceea că în procedurile de reproducere umană asistată medical să fie folosite doar celulele reproductive ale membrilor cuplului. Astfel sunt excluse cuplurile cu membri de același sex, cât și alternativele cu terți donatori sau mame surogat.
Legea mai prevede ca vârsta femeii din cuplul care solicită prima fertilizare în vitro gratuită să fie cuprinsă între 20 și 40 ani și să demonstreze, pe baza unor documente medicale, că rezervă ovariană este în limite normale.
"Două dintre obiectivele principale ale legii sunt stimularea natalității în România și încurajarea constituirii familiilor tradiționale. Pe de altă parte, trebuie să fim conștienți că nici resursele statului nu sunt nelimitate. De aceea, proiectul prevede că doar prima fertilizare în vitro să fie gratuită și să fie acordată doar cuplurilor care au totuși șanse medicale reale de a realiza o sarcină", a explicat Cătălina Ștefănescu, conform unui comunicat de presă.
Estimările financiare prezentate în expunerea de motive a proiectului de lege arată un cost mediu pentru fiecare fertilizare in vitro de circa 6.200 lei, ceea ce conduce la o sumă totală anuală de aproximativ 4 milioane de lei. Aceşti bani vor fi decontaţi din Fondul asigurărilor sociale de sănătate.
În opinia iniţiatoarei, impactul financiar nu va fi semnificativ, pentru că o bună parte din acești bani erau alocați și în prezent prin Subprogramul național de sănătate publică de fertilizare în vitro și embriotransfer, coordonat de Unitatea de Asistență Tehnică a Agenției Naționale de Transplant. Prin urmare, sarcina financiară va fi transferată de la Ministerul Sănătății către Fondul de asigurări sociale de sănătate. Schimbarea este însă semnificativă din perspectiva pacientului, întrucât nu se vor mai forma liste de așteptare pentru a beneficia de astfel de servicii, iar procedurile de aplicare vor fi mult simplificate, comparativ cu cele prevăzute în prezent în Subprogramul de fertilizare în vitro și embriotransfer.
Cătălina Ştefănescu arată, totodată că, prin această inițiativă legislativă, pentru prima dată în România, se recunoaşte că infertilitatea este o dizabilitate, așa cum a fost definită și de Organizația Mondială a Sănătății, ceea ce intră sub incidența obligațiilor asumate de statul român prin ratificarea Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități.
"În momentul de fată procedurile de fertilizare în vitro sunt excluse din lista serviciilor decontate din Fondul asigurărilor sociale de sănătate. Pe de altă parte, când a ratificat Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, România s-a angajat că va oferi servicii medicale specifice celor care sunt într-o astfel de situație. Iar infertilitatea este o dizabilitate ! Nu o spun eu — o spune Organizația Mondială a Sănătății. Deci statul român trebuie să asigure gratuit măcar prima procedură de fertilizare în vitro pentru cuplurile care au diverse forme de infertilitate", a explicat Cătălina Ștefănescu.