Ministerul Muncii a finalizat luna trecută legea privind simplificarea adopţiilor. Noul proiect are ca principal scop reducerea termenului în care un copil poate fi adoptat în România.
Astfel, dacă rudele care trebuie să îşi dea consimţământul nu sunt găsite în termen de 6 luni, procedura de adopţie se finalizează.
Mai mult, va fi eliminat termenul de 2 ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil. Copilul va păstra statutul de copil adoptabil până la încuviințarea adopției sau până la împlinirea vârstei de 14 ani, când îşi va exprima opinia cu privire la această posibilitate.
Noul proiect mai prevede şi prelungirea valabilităţii atestatului pentru adopție necesar viitorilor părinți, de la 1 an la 2 ani. În acest moment, atestarea expiră după un an, iar părinţii trebuie să urmeze din nou procedura.
Statul s-a gândit şi la perioada de acomodare necesară părinţilor adoptivi. Astfel, aceştia au dreptul la un concediu cu o durată de până la 90 de zile. Părinţii vor avea dreptul şi la o indemnizaţie.