Începând de miercuri, 20 aprilie, şi până săptămâna viitoare, miercuri, 26 aprilie, temperaturile se vor încadra în normalul acestei perioade. Prognoza agrometeorologică oferită de către Administraţia Naţională de Meteorologie oferă motive de îngrijorare celor ce desfăşoară activităţi agricole în zonele depresionare.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 11 şi 26°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -4 şi 12°C în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori (-4...0°C) fiind posibile în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a brumei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 5 şi 16°C la nivelul întregii ţări, favorabila desfăşurării proceselor de germinare-răsărire-înfrunzire la culturile de primăvară înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor în epoca optimă. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, cantităţile de apă pot depăşi local 20 l/mp şi izolat 30-40 l/mp.
Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamna pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite de apă în sol (seceta pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra în cea mai mare parte a Moldovei şi a Dobrogei, sud-vestul, sud-estul şi local în centrul Transilvaniei, vestul Crişanei, izolat în nord-estul, estul Munteniei şi nord- vestul Banatului.
În stratul de sol 0-20 cm / ogor aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. În nordul şi local în vestul Moldovei, centrul şi sud-estul Dobrogei, sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Banatului, se va semnala seceta pedologică moderată şi izolat puternică.
Regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va determina desfăşurarea normală a proceselor de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi pomi-viticole în cea mai mare parte a ţării. Totodată, ritmurile vegetative ale plantelor vor putea fi intensificate, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Cerealierele de toamna (orz şi grâu), în funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, se vor afla la înfrăţire (60-100%) şi alungirea paiului (10-100%), cu o stare de vegetaţie a culturilor în general bună şi medie. În semănăturile efectuate în epoca optimă, izolat va fi posibilă declanşarea fazei de înspicare.
La cultura de rapită se va înregistra înfrunzirea (10-20 frunze), alungirea tulpinii (30-100%), precum şi apariţia inflorescenţelor şi înflorirea (10-50%). În plantaţiile pomicole, speciile de sâmburoase (cireş, piersic, vişin, cais) vor parcurge fazele de legare a rodului şi creşterea frunzelor/lăstarilor, iar semintoasele, dezmugurirea, butonizarea şi înflorirea, precum şi izolat legarea rodului la măr.
La vita de vie din aproape toate podgoriile se vor semnala înmugurirea, dezmugurirea şi creşterea lăstarilor. Culturile de floarea-soarelui şi porumb semănate până în prezent, vor parcurge primele faze de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire (10-100%), continuându-se totodată lucrările de semănat. Sfecla de zahăr îşi va continua fazele incipiente de vegetaţie (germinare- răsărire), iar la soiurile timpurii de cartof va fi posibilă declanşarea fazei de încolţire şi răsărire.