Prof. dr. Chirilă: Reguli alimentare pentru prevenirea cancerului. Cum putem folosi alimentația pentru vindecarea cancerului

19 Dec 2022
Prof. dr. Chirilă: Reguli alimentare pentru prevenirea cancerului. Cum putem folosi alimentația pentru vindecarea cancerului

Potrivit statisticilor, bolile canceroase sunt mult mai frecvente în țările dezvoltate, unde se consumă o hrană foarte rafinată, supusă unor procese intense de procesare termică.

„Stilul de viaţă este decisiv în apariţia şi evoluţia unui cancer. Faptul că la necropsie se descoperă foarte multe tumori care nici nu s-au manifestat clinic dovedeşte că stilul de viaţă greşit a determinat formarea acestor tumori cu mult înainte de a provoca primele simptome”, a atras atenția prof. dr. Pavel Chirilă în volumul „Nu hrăni cancerul! Alimentaţia este aliatul tău împotriva cancerului”.

„Nu poți să poți o boală atât de grea și de lungă, și să nu știi ce este. E chiar absurd! E bine ca bolnavii să știe ce este cancerul. Se vor lupta mult mai ușor cu el și-l vor învinge mult mai repede.

Cancerul e un conglomerat de celule care se înmulțesc anarhic în corpul bolnavului și cu o evoluție foarte diferită.

Sunt bolnavi la care cancerul evoluează în 20- 30 de ani și uneori fără să facă mare lucru. Și sunt bolnavi la care cancerul poate să evolueze în 2-3 luni; depinde de tipul de cancer.”, declara emeritul medic.

Zahărul alb rafinat reprezintă cel mai mare factor favorizant al apariției cancerului, la fel și alte alimente rafinate.

O alimentație corectă este de maximă importanță în lupta cu cancerul. În primul rând, se recomandă adoptarea unei diete vegetariene, bogate în fructe, legume, zarzavaturi și cereale integrale. Aceasta acționează ca un scut inclusiv împotriva bolilor de inimă și a diabetului.

Dintre legume, nu trebuie să lipsească varza, broccoli, conopida, spanacul, sfecla roșie, țelina, morcovul, pătrunjelul, fasolea păstăi, mazărea boabe, roșiile, usturoiul, ceapa și ridichea.

Ca fructe, sunt recomandate în special merele roșii, strugurii, lămâile, portocalele, piersicile, cireșele, vișinele, zmeura, căpșunile, afinele, coacăzele și alte fructe de pădure.

Chirilă atrage atenția că alimente precum carnea roșie și dietele bogate în grăsimi animale pot determina transformarea celulelor sănătoase în celule cancerigene.

Carnea de porc conține substanțe care intoxică sângele, provoacă boli de ficat, tulburări circulatorii și metabolice.

Studiile efectuate pe proteinele vegetale au arătat că acestea nu cresc riscul de apariției a cancerului nici agravarea bolii deja instalate.

Este recomandată înlocuirea consumului de carne roșie cu carne de pește, și a grăsimilor animale cu uleiuri vegetale, cum este uleiul de măsline.

Uleiul de măsline nu trebuie să lipsească din alimentația bolnavilor de cancer, deoarece este foarte bogat în polifenoli, cu efecte antioxidante în prevenirea afecțiunilor oncologice. Acidul oleic monosaturat din uleiul de măsline neutralizează activitatea unor gene canceroase (mai ales în cancerul de sân, care are o incidență mai mică la femeile care urmează o dietă mediteraneană).

Este indicat ca, în momentul declanțării cancerului, bolnavul să renunțe complet la consumul următoarelor alimente: fripturi la grătar, carne în sânge, vânat, ciuperci, brânzeturi fermentate, sare iodată, condimente iuți, zahărul alb și dulciurile concentrate, produsele de cofetărie sau patiserie, praful de copt, tutunul, alcoolul, cafeaua, Cola, coloranții, conservații și aditivii chimici, ceaiul chinezesc, ciocolata și cacaua.

Alte reguli: evitarea consumului de alimente prăjite, arse sau afumate, reducerea la minimum a alimentelor preparate termic, limitarea consumului de alimente sărate, interzicerea consumului de alimente sau băuturi care conțin aditivi chimici, coloranți și conservanți, respectarea unui program zilnic de mișcare sau exerciții fizice.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră