2015 a fost un an special şi cu adevărat unic. Şefi de consilii judeţene, primari, viceprimari, au fost fie plasaţi în arest la domiciliu, fie reţinuţi. Oricum, toţi în imposibilitatea de a-şi exercita funcţia.
Peste 10 municipii mari au rămas fără primari. De la Constanţa, la Iaşi, la Braşov, Ploieşti, Piteşti sau Bucureşti, până la oraşe mai mici precum Miercurea Ciuc, Rădăuţi, Năvodari, Recaş, sau Gheorgheni, nu există judeţ în România în care un primar sau un şef de consiliu să nu fi avut probleme.
Nici Bucureştiul nu s-a lăsat mai prejos. Doi dintre cei mai longevivi primari, Marian Vanghelie şi Andrei Chiliman, au rămas fără funcţii după ce au fost acuzaţi că au împărţit banii publici după bunul plac.
După 11 ani la cârma celui mai bogat sector din Capitală, Andrei Chiliman a primit o lovitură dură de la procurori. Nu mai are voie să vină la Primăria Sectorului 1 şi este obligat să se prezinte la secţia de poliţie de două ori pe săptămână.
Nici Primăria Sectorului 5 nu are primar cu acte în regulă de mai bine de patru luni, de când Marian Vanghelie a fost arestat preventiv.
„A fost o experienţă de viaţă, să ştiţi. Chiar cred că de multe ori e bine să mai simţi realitatea”, a spus Marian Vanghelie la ieșirea din arest. În acest moment, Vanghelie se află în arest la domiciliu.
După ce a condus timp de 12 ani municipiul Iaşi, Gheorghe Nichita mai poate intra în Primăria Iaşi doar ca simplu vizitator. După patru mandate de primar, şi Radu Mazăre părăsea fotoliul de primar pentru Arestul Poliţiei Capitalei, în luna martie.
Primarul George Scripcaru din Braşov evită să se prezinte la primărie tocmai pentru a nu se întâlni şi cu alte persoane implicate în dosarul în care este anchetat.
Până la organizarea de noi alegeri, atribuţiile edililor suspendaţi au fost preluate de viceprimari.