Preşedintele Curţii Constituţionale: „Noi avem o singură presiune (...)“

03 Feb 2017 | scris de Mara Răducanu
Preşedintele Curţii Constituţionale: „Noi avem o singură presiune (...)“

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat astăzi că sesizările primite din partea președintelui Klaus Iohannis, CSM și procurorului general Augustin Lazăr referitoare la OUG privind modificările aduse codurilor penale vor fi analizate cu seriozitate și a subliniat că nu există niciun fel de presiune.

Valer Dorneanu a spus că magistrații Curții vor ține cont de conținutul ordonanței, lăsând să se înțeleagă că aceștia vor judeca înainte de intrarea în vigoare a respectivei legi. 
„Noi avem o singură presiune, presiunea Constituției, jugul blând al legii. Nu ne orientăm după alte presiuni”, a spus Valer Dorneanu.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a declarat vineri, la Parlament, că deocamdată nu a primit sesizarea Avocatului Poporului în privinţa OUG privind modificarea Codurilor penale, dar judecătorii constituţionali vor respecta, „în totul” legea, Constituţia şi „conştiinţa lor” în decizia pe care o vor emite ulterior.

Chestionat dacă a primit sesizarea Avocatului Poporului în privinţa OUG privind modificarea Codurilor penale, Valer Dorneanu a răspuns negativ. 
De asemenea, întrebat cum vede sesizările care vin la CCR, el a spus că judecătorii sunt obligaţi să analizeze „cu seriozitate” toate solicitările care ajung la ei.

„Noi suntem obligaţi să vedem cu seriozitate şi bine orice sesizare pe care o primim şi o aşteptăm, şi atunci o să îi dăm şi termen şi toată atenţia cuvenită”, a răspuns Valer Dorneanu.  Întrebat în continuare dacă există posibilitatea ca CCR să se pronunţe cât mai rapid în privinţa OUG de modificare a Codurilor penale, în condiţiile în care peste şapte zile va intra în vigoare, preşedintele Curţii Constituţionale a spus: „Noi avem nişte termene şi avem în vedere şi conţinutul ordonanţei şi vom acţiona în consecinţă. Când vom primi ultimul punct de vedere, o să stabilim şi termenul de judecată, pe care îl vom anunţa atunci”.

Valer Dorneanu a mai spus că judecăorii CCR au o singură presiune, aceea a legii şi a Constituţiei. „Noi avem o singură presiune, presiunea legii şi a Constituţiei şi a obligaţiei pe care le avem de a respecta”, a subliniat el. Chestionat dacă va ţine cont de vocea străzii, preşedintele CCR a reiterat faptul că presiunea judecătorilor CCR este „presiunea Constituţiei”.

„Noi ne vom sesiza cu privire la obiectul sesizării şi nu cu privire la întrebările care mi se pun. Vom respecta în totul şi Constituţia şi legea şi legea noastră de organizare şi conştiinţa noastră”, a conchis Valer Dorneanu. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că a decis să ridice excepţia de neconstituţionalitate în cazul ordonanţei de urgenţă care modifică cele două Coduri Penale.


 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră